Siirry sisältöön
Karoliina Huovila

Hallitusohjelma kurittaa taide- ja kulttuurikentän ammattilaisia

Hallitusohjelma tarjoilee monenlaisia leikkauksia työntekijöille: kovia leikkauksia sosiaaliturvaan ja kulttuurialalle arvonlisäveron korotus. Erityisesti pätkätöitä tekevien kulttuuri- ja taidekentän freelancerien kohtalo huolestuttaa.

Hallitusohjelmaan on kirjattu rajut leikkaukset työttömyysturvaan. Työttömyysturvaa porrastetaan, jolloin se alenisi portaittain lyhentäen käytännössä ansioturvan kestoa pienipalkkaisilla. Työttömyysturvaa on tarkoitus heikentää myös nostamalla työssäoloehtoa 12 kuukauteen ja poistamalla lapsikorotukset.

Monet erityisesti pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa asuvat kulttuurityöntekijät joutuvat turvautumaan asumistukeen, johon myös tullaan tekemään merkittävät leikkaukset.

Hallitusohjelma tähtää siihen, että työttömäksi jäisi helpommin, kun irtisanomissuojaa heikennettäisiin. Irtisanomisen perusteeksi vaadittaisiin enää vain asiallinen syy. Nykyinen lainsäädäntö vaatii lisäksi perusteen painavuutta. Myös määräaikaisen työsuhteen voisi solmia nykyistä helpommin. Taide- ja kulttuurialoilla on jo nyt silpputyön ongelma, jonka syventämisessä ei ole mitään järkeä.

Pahaenteiseltä kuulostaa myös kulttuurialan arvonlisäveron neljän prosentin korotus. Tämä tarkoittaa väistämättä hinnankorotuspaineita lippuihin jo valmiiksi kireässä taloustilanteessa tai kulujen leikkaamista. Eli jälleen vähemmän töitä taide- ja kulttuurialan ammattilaisille. Samaan johtaa OKM:n valtionavustuksiin kohdistuva leikkaus. Valtionavustuksia on tarkoitus leikata 125 miljoonaa, ja esimerkiksi Taiken jakamista tuista suuri osa on näitä harkinnanvaraisia valtionavustuksia.

Hallitusohjelmassa todetaan kulttuurista sinänsä ihan kannatettavia asioita, mutta konkretia loistaa poissaolollaan. Samanlaista ohjelmaa kuin liikunnan osalle ei ole luvassa. Kauniit sanat vailla toimenpiteitä ovat eri planeetalta kuin kovat leikkaukset sosiaaliturvaan ja kulttuurialan arvonlisäveron korotus.

Ohjelman kulttuuriosuudessa paistaa myös valitettava pakkoyrittäjyyden eetos, johon kulttuuri- ja taidealan työntekijöitä ajetaan. Erityisesti Temen edustaman esittävän taiteen kentällä ja tapahtuma-alalla työskennellään pääosin työsuhteessa. Myös temeläisestä taiteellisesta freelancer-työstä suuri osa tehdään työsuhteissa, vaikkakin pätkittäin. Leipä ansaitaan projekteissa ja tuotannoissa palkansaajana ja projektien väliin osuu työttömyysjaksoja alan luonteesta johtuen. Kuten todettu, heihin työttömyysturvan leikkaukset osuvat erityisen kipeästi.

Ay-liikkeen alasajoon tähtäävät periaatteelliset muutokset paikalliseen sopimiseen ja lakko-oikeuteen liittyen tarkoittavat sitä, että meillä liitoissa riittää töitä.

Toivotaan, että saamme yhteistuumin edes osan heikennyksistä estettyä ja mahdollistamme ammattimaisen taide- ja kulttuurityön myös tulevina neljänä vuonna.

Karoliina Huovila

Temen toiminnanjohtaja

karoliina.huovila(a)teme.fi

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.