Siirry sisältöön
Kuvituskuva hahmosta, joka juoksee kohti uloskäntiä. Viittaa koronaan.
Kuva Jani Pulkka

Temen freelancerjäsenet ovat menettäneet 32 miljoonaa euroa koronavuoden aikana esittävien taiteiden piirissä

Temen edustamien freelancereiden palkanmenetykset ovat 32 miljoonaa euroa teatterin, tanssin ja sirkuksen VOS- ja vapaalla kentällä. Luvussa ovat mukana ohjaajat, koreografit, tanssi- ja sirkustaiteilijat, lavastus-, puku-, valo- ja äänisuunnittelijat. Aikajänne on huhtikuusta 2020 – maaliskuulle 2021.

Tässä kerrotut luvut palkan- ja tulonmenetyksistä perustuvat ETTK-työttömyyskassamme tilastoihin ja tekijämäärien osalta Temen jäsenrekisteriin. Temen freelancerjäsenet työskentelevät laajasti myös tapahtumatuotannon ja soveltavan draaman parissa, mutta emme pysty laskemaan luotettavasti näiden alojen tulonmenetyksiä.

Teme esittää, että valtio käynnistää kiireellisesti esittävien taiteiden freelancereille avustusten jakamisen. Vaikka pandemia talttuisi, esittävien taiteiden parissa vaikeudet jatkuvat pitkään, sillä taidelaitokset ja tapahtumien järjestäjät eivät ole solmineet uusia sopimuksia freelancereiden kanssa koronan pelossa ja paljon sovittuja töitä on kokonaan peruttu.

Koronakompensaatiota tarvitaan erityisesti freelancereille!

Koronapandemian myötä esittävät taiteet joutuivat ”sulkemaan ovensa” ja tätä elinkeinon sulkemista on korjattu kompensaatioilla. Työantajien ja yritysten saama koronatuki auttaa yrityksen toimintaa ja kiinteää henkilökuntaa, mutta freelancereihin apu ei koronan aikaan yllä.

Teme esittää, että valtio käynnistää kiireellisesti freelancereille avustusten jakamisen. Ehdotamme kiireellisesti myönnettäväksi freelancertaiteilijoille avoimia työskentelyapurahoja sekä kannatamme helpotuksia työttömyysturvaan.

Työttömyysluvut räjähtivät 2020

Koronan alussa temeläisten työttömyys ETTK-kassassa lisääntyi 57 % maaliskuusta elokuulle 2020.

Vuosia 2019 ja 2020 vertailtaessa työttömyys lisääntyi ETTK-kassassa 30 % esittävän taiteen parissa taiteilijoiden ja taiteellisten suunnittelijoiden kohdalla.

Temeläisistä iso osa kuuluu Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassaan. Jäsenistä kolmasosa saa korvauksia Kelasta tai on yrittäjiä tai työskentelee työsuhteen ulkopuolella emmekä saa varmoja lukuja heidän työttömyydestään.

Teatterikentän esitysmäärät romahtivat ja sen myötä tulot ehtyivät

Teatterin tiedotuskeskuksen Teatteritilastoissa todetaan, että ”esityskertojen määrä putosi 2020 verrattuna vuotta aiempaan 3 808:lla (-56 %) ja katsojia oli 759 976 (-57 %) vähemmän”.

Kun esitysmäärät romahtivat, myös työn määrä romahti samassa suhteessa, mikä tarkoittaa freelancerille esitysten perumisia, siirtämisiä ja työttömyyttä.

Temen edustamien freelancereiden palkanmenetykset ovat 32 miljoonaa euroa teatterin, tanssin ja sirkuksen VOS- ja vapaalla kentällä. Työttömyyskorvaus huomioiden näiden freelancereiden nettotulonmenetykset ovat 13,2 miljoonaa euroa.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.