Siirry sisältöön

AVEKin rahoituksen puolittuminen olisi kova isku audiovisuaaliselle alalle

Valtionvarainministeriö ehdottaa valtion talousarvioesityksessä AVEKin rahoituksen puolittamista. Tämä on iso isku alan tukitoiminnalle. Viime vuonna AVEKin tukemista teoksista valmistuivat esimerkiksi Virpi Suutarin ohjaama Aalto-dokumentti, Antti Holman lyhytelokuva Kill Anneli sekä Maija Blåfieldin palkittu kokeellinen dokumentti The Fantastic. Cannesissa voitokkaan Juho Kuosmasen monet elokuvat ovat nekin AVEKin tukemia.

Pääosa AVEKin varoista tulee yksityisen kopioinnin hyvityksestä, jonka taso päätetään valtion budjetissa. Perjantaina julkistetussa valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa yksityisen kopioinnin hyvityksen tasoa ehdotettiin leikattavan 11 miljoonasta eurosta 7 miljoonaan euroon. Näin siitä huolimatta, että opetus- ja kulttuuriministeriö ehdotti hyvityksen tason pitämistä ennallaan.

Yksityisen kopioinnin hyvityksen kokonaissummasta on kulkenut AVEKin kautta av-alalle vuosittain noin 2,5 miljoonaa euroa. Summa on suunnattu tukina uusien teosten tekemiselle, täydennyskoulutukselle, kansainvälistymiselle sekä festivaaleille ja tapahtumille.

Viime vuonna AVEKin tukemista teoksista valmistuivat esimerkiksi Virpi Suutarin ohjaama Aalto-dokumentti, Antti Holman lyhytelokuva Kill Anneli sekä Maija Blåfieldin palkittu kokeellinen dokumentti The Fantastic. Cannesissa voitokkaan Juho Kuosmasen monet elokuvat ovat nekin AVEKin tukemia.

Valtiovarainministeriö ei ole huomioinut av-alan huolta ja kannanottoja AVEKin puolesta. AVEK ja kaikki taide- ja kulttuurialan toimijat tarvitsevat jatkuvuutta ja ennakoitavuutta tukijärjestelmiin, jotta taide ja kulttuuri voivat kehittyä. Hallituksen budjettiriihi pidetään 7.−9.9.2021.

Mitä voit tehdä? Kirjoita päättäjälle sähköposti, jossa kerrot, miten AVEK on sinua tukenut ja mikä merkitys AVEKin tuella oli hankkeellesi? Mitä tapahtuu, jos AVEKin tukea ei jatkossa enää ole?

Voit myös osoittaa tukesi somessa. Tee julkaisu, jossa kuvailet AVEKin merkitystä sinulle tai audiovisuaaliselle alalle. Merkitse AVEK julkaisuun ja käytä aihetunnisteita #AVEKtukee #AVEKjatkoon

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.