Siirry sisältöön
Numerotaulukon päällä on kompassi.
Kuva AbsolutVision, Unsplash

Aluehallintovirastojen tulee käyttää harkintavaltaa ja huomioida koronaohjeistuksissa alueelliset erot

Suomen Teatteriohjaajat ja dramaturgit ry sekä Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry ovat huolissaan esittävän taiteen kentän selviytymisestä koronakamppailussa. Ihmettelemme, ettei Aluehallintovirasto (AVI) huomioi alueellisia eroja eikä yleisötapahtumien luonnetta määritellessään rajoituksia. Kulttuuritilaisuuksien välillä on suuria eroja. Esimerkiksi teatterin katsomo on kontrolloitu ympäristö verrattuna festivaaliin tai yökerhoon.

Suomen jokainen AVI on ottanut käyttöön samat rajoitukset koskien yli 50 hengen yleisötapahtumia. AVIn paikallista harkintavaltaa voidaan kaventaa valtionjohdon taholta vain äärimmäisissä tilanteissa, eikä niin ole nyt tehty. Viimeisin AVIn ohje on annettu elokuussa. Siitä noudatetaan koko Suomessa, vaikka joillakin alueilla koronaa ei käytännössä ole lainkaan.

Koronatilanne on hyvin erilainen esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomessa kuin pääkaupunkiseudulla. Tästä huolimatta AVIn ohjeet ja määräykset ovat samat Helsingistä Rovaniemelle. Miksi Pohjois-Karjalassa toimivan teatterin katsojia koskevat samat määräykset kuin Helsingissä? Miksi Itä-Suomen AVI ei käytä sille kuuluvaa harkintavaltaa?

Yli 50 hengen tapahtumissa tulee nykyisillä ohjeilla taata jokaisen henkilön välille 1-2 metrin turvaväli. Teatterialan työnantajaliitto Suomen Teatterit ry (Stefi) on laatinut teattereille käytännön ohjeistuksen siitä, miten yleisötapahtumia koskevia linjauksia voidaan toteuttaa. Teattereissa ohjeistus on otettu tosissaan. Esimerkiksi katsomon turvavälien toteutuminen huomioidaan jo lipunmyynnissä.

Teattereissa on seurattu kauhulla julkista keskustelua, jossa kansalaisia kehotetaan puntaroimaan, onko tapahtumiin välttämätöntä osallistua. Samaan aikaan teattereissa on toteutettu kaikki mahdolliset turvatoimet, jotta katsojat voivat nauttia teatterikäynnistään turvallisesti. Viranomaisten olisi toivottavaa eritellä taiteen ja kulttuurin toimijoita viestinnässään tarkemmin, sillä yleisö käyttäytyy hyvin eri tavoin eri tapahtumissa.

AVIen ohjeiden sanamuodoilla on laaja merkitys sille, kuinka paljon teatterikenttä kärsii koronarajoituksista. Olisi toivottavaa, että rajoitukset olisivat oikea-aikaisia ja riittäviä, ja ne osoittaisivat ymmärrystä taide- ja kulttuurikentän erilaisia toimijoita kohtaan. Teatterikentällä toivotaankin, että AVI, OKM ja THL ottaisivat päätöksissään ja viestinnässään tarkemmin huomioon alueelliset ja alakohtaiset erot.

Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit ry STOD

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry Teme

Lisätietoja:

Lija Fischer, STOD ry:n puheenjohtaja, puh 046 810 4270

Karola Baran, Temen toiminnanjohtaja ja lakimies, puh 0400 142 050

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.