Pääministeripuolue Kokoomuksen viestintäkampanja järjestäytyneitä työntekijöitä vastaan on herättänyt laajaa tyrmistystä. Kokoomuksen mielestä liitot ovat ikävä este työnantajien määräysvaltaa vastaan, vain vahvemman edulla on merkitystä.
Laajasti levinnyt materiaali johti selittelyihin epäonnistuneesta viestinnästä, mutta samalla tuli kaikille selväksi, mitä pääministeripuolue ajattelee tavallisista suomalaisista työntekijöistä ja ammattiliittojen jäsenistä.
Kokoomuksen hyökkäys järjestäytyneitä työmarkkinoita vastaa osoittaa totaalista tietämättömyyttä ihmisten arjesta, sillä suuri osa liittoomme tulevista väärinkäytösepäilyksistä tulee juuri järjestäytymättömiltä työpaikoilta.
Kokoomus on viime vuosina heikentänyt työntekijöiden asemaa Suomessa varsin johdonmukaisesti. Orpon hallituksen leikkauslista 2024..
Temeläisiä jäseniäkin kipeästi koskettaneet sosiaaliturvaleikkaukset, laajat heikennykset työelämää koskevaan lainsäädäntöön, rajoitukset lakko- ja sopimisoikeuteen sekä massiiviset leikkaukset kulttuurialalle ovat kovaa politiikkaa.
Viimeisin päätös poistaa ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus kuvastaa hallituksen vihamielisyyttä ammattiliittoja ja järjestäytyneitä työntekijöitä kohtaan. Tätä on vaikea ymmärtää, sillä toimiva sopimusyhteiskunta on kaikkien etu.
Suomi on rakennettu yhteisesti sopimalla ja työntekijöiden järjestäytyminen on ainoa tapa, jolla työehdoista voidaan yhteisesti sopia. Kokoomuksen hyökkäys järjestäytyneitä työmarkkinoita vastaa osoittaa totaalista tietämättömyyttä ihmisten arjesta, sillä suuri osa liittoomme tulevista väärinkäytösepäilyksistä tulee juuri järjestäytymättömiltä työpaikoilta.
Samalla hallitus yrittää ottaa varsin epäreilusti kunnian työntekijöiden ostovoiman parantumisesta. Temen viimeisimmän jäsenkyselyn mukaan kokoaikaisten jäsenten keskiansio oli 2800 euroa kuukaudessa. Puoliväliriihen veromuutosten myötä ammattiliiton jäsen saa pari kymppiä kuukaudessa lisää.
Temen neuvottelemien sopimuskorotusten ansiosta palkat nousevat kaikilla sopimusajoillamme työskentelevillä tänä vuonna 2,4 – 2,5 %. Työntekijöiden ostovoima paranee liittojen ja työehtosopimusten ansiosta, ei hallituksen.
Työntekijöitä vähättelevälle hallitukselle on onneksi myös vastavoima. Vaikka hallitus tekee kaikkensa heikentääkseen ammattiliittojen ja työntekijöiden asemaa, ovat ammattiliitot ainoa taho, joka pitää työntekijöiden puolia kaikissa tilanteissa.
Aina on hyvä hetki liittyä oman alan liittoon, mutta tällaisen politiikan aikana se on erityisen tärkeää. Vain yhdessä me pystymme laittamaan kampoihin hallituksen heikennyksille ja huolehtimaan kulttuurialan työntekijöiden oikeuksista.
Karoliina Huovila
Temen toiminnanjohtaja