Siirry sisältöön
Kivoissa kesäduuneissakin pitää muistaa työelämän pelisäännöt ja lakisääteiset velvoitteet. Kuva Simon Maage

Muistilista työntekijän oikeuksista kesäkaudella

Kesän myötä haluamme varmistaa, että Temen jäsenet ovat tietoisia omista oikeuksistaan kesälaitumillakin. Haluamme varmistaa, että myös kesäsesonkina noudatetaan kaikkia työntekijän oikeuksia ja että jokainen voi nauttia kesästä.

Alla on tärkeimpien asioiden muistilista, joka jokaisen on hyvä pitää mielessä.

1. Työ- ja lepoaikojen noudattaminen: Muista, että työaikasääntely sitoo myös kesäkaudella. Työaikamääräysten tarkoituksena on suojella työntekijöitä liialta kuormitukselta ja varmistaa riittävä palautuminen kaikille.

2. Lomat ja lomakorvaukset: Kesäloma on ansaittua aikaa rentoutumiselle ja virkistäytymiselle. Tarkista oma lomakertymäsi ja varmista, että saat sinulle kuuluvan loma-ajan palkan tai lomakorvauksen sekä mahdollisen lomarahan.

3. Kesätyöntekijöiden oikeudet: Jos organisaatiossanne on kesätyöntekijöitä, myös heidän työolojensa on oltava asianmukaiset. Kaikki työntekijät työsuhteesta riippumatta ansaitsevat tasapuoliset työolot ja oikeudenmukaisen kohtelun.

4. Työsuojelu ja turvallisuus: Kesä tuo usein mukanaan erilaisia työolosuhteita ja riskejä, kuten korkeat lämpötilat. Ilmoita työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle, jos työpaikkasi lämpöolot poikkeavat merkittävästi työsuojeluviranomaisen suosituksista. Jos työnantajalla ei ole mahdollisuutta teknisin ratkaisuin vähentää lämpökuormitusta, tulee työtä tauottaa riittävästi.

5. Palkat ja palkanmaksu: Tarkista myös, että palkanmaksusi on asianmukaisesti hoidettu. Kaikkien työntekijöiden tulee saada oikea ja ajallaan maksettu palkka sovitusti. Kun neuvottelet palkastasi, tärkeintä on, että työn määrä, siihen käytetty aika, työn vaativuus ja vastuullisuus vastaavat maksettavaa palkkaa. Tietoa vähimmäispalkoista ja palkkasuosituksista Temen sivuilta… 

6. Kirjallinen työsopimus: Myös kesäkauden töistä tulee aina pyrkiä tekemään kirjallinen työsopimus. Temen työsopimusmalleja voi käyttää vapaasti…  Sivulta löytyy myös muistilista asioista, joista sopimuksella tulee sopia.

Tässä on yleistä tietoa työntekijän oikeuksista. Tarkemmat määräykset kannattaa tarkistaa alakohtaisesta työehtosopimuksesta tai työlainsäädännöstä. Jokainen tilanne on erilainen, joten kannattaa ottaa yhteyttä Temeen, työpaikan luottamushenkilöön tai työsuojeluvaltuutettuun, jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset lisätietoja omasta tilanteestasi.

Toivotamme kaikille jäsenillemme turvallista ja nautinnollista kesää!

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.