Siirry sisältöön

Teme vastustaa hallituksen leikkauksia – ulosmarssi kaikissa Suomen teattereissa 5.10. klo 13

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme järjestää ulosmarssin kaikissa Suomen teattereissa torstaina 5.10. klo 13.

Ulosmarssilla vastustetaan hallituksen leikkauspolitiikkaa.

Teme vaatii hallitusta luopumaan työntekijöiden, työttömien sekä heikoimmassa asemassa olevien ihmisten kurittamisesta ja arvioimaan uudelleen leikkausten suoria ja välillisiä vaikutuksia Suomen kulttuuriin ja ihmisten hyvinvointiin.

Leikkausten vaikutuksista taide- ja kulttuurialan työntekijöiden toimeentuloon ja siten koko kulttuurialan elinvoimaan Suomessa on keskusteltu julkisuudessa melko vähän. Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovilan mukaan kuitenkin juuri taide- ja kulttuuriala ovat leikkauksissa tulilinjalla.

”Taide- ja kulttuurialalla tehdään paljon pätkätöitä, joten esimerkiksi ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta leikkaaminen aiheuttaa taiteilijoille suoria tulonmenetyksiä”, Huovila sanoo.

Lehtien kulttuuripalstoilla hallituksen toimiin ei ole otettu kantaa muutamaa kommenttia lukuun ottamatta. Huovila arvelee tämän johtuvan siitä, ettei hallitusohjelmaan ole eksplisiittisesti kirjattu kulttuurin määrärahojen leikkaamista.

”Sen sijaan ohjelmaan on kirjattu muun muassa OKM:n valtionavustusten leikkaaminen, minkä voi suoraan tulkita kulttuurista leikkaamiseksi. Esimerkiksi Taiteen edistämiskeskuksen myöntämät avustukset ovat peräisin OKM:n kassasta”, Huovila selittää.

Kulttuuri mittaa hyvinvointia

Teattereiden työntekijöiden ulosmarssin tarkoitus on Huovilan mukaan paitsi vastustaa hallituksen sanelupolitiikkaa myös herätellä ihmisiä siitä, mihin kaikkeen leikkaukset välillisesti vaikuttavat.

”Kulttuurin elinvoima mittaa kansakunnan hyvinvointia. Jos kulttuurilla alkaa mennä huonosti, kansalla alkaa mennä huonosti”, Huovila kiteyttää.

Ensi torstain ulosmarssin iskulause on “Jättäkää poliittinen teatteri alan ammattilaisille”. Hallituksen toimet ovat herättäneet huolta myös muiden taide- ja kulttuurialan toimijoiden sekä esimerkiksi opiskelijoiden keskuudessa.

Lisätiedot Karoliina Huovila puh 040 521 9083

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.