Siirry sisältöön
Työehdot ja palkat
Kuva Jani Pulkka, Metelin kansikuva 1/2019.

Teme tyrmää työttömyysturvan heikennykset

Teme on lausunut hallituksen esityksestä työssäoloehdon euroistamisesta. Teme tyrmää esityksen siltä osin, kun se heikentää luovilla aloilla työskentelevien työttömyysturvaa.

–  Pidämme kohtuuttomana sitä, että työttömyyskorvauksen saamisen ehtona olevan työssäoloehdon euroistaminen toteutetaan säästötoimenpiteenä. Hallituksen esitys heikentäisi pienituloisten työntekijöiden turvaa, koska se saattaisi laskea osa-aikaisesti vaihtelevalla työajalla tai satunnaisesti työskentelevien työttömyyspäivärahaa nykyisestä, sanoo Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila.

Hallituksen esityksen tavoitteeksi asettamat säästöt kohdentuvat heikennyksinä nimenomaan matalammilla tulotasoilla työskennelleiden työntekijöiden työttömyyspäivärahaan. Sinänsä Teme kannattaa euroistamista ja työssäoloehdon uudistamisen lähtökohtaa, jonka mukaan työaikaa ei enää seurattaisi, vaan työssäoloehto täyttyisi tulojen perusteella.

Hallituksen esityksen ongelma on se, että työttömyyspäivärahaa laskettaessa huomioidaan myös puolikkaiden kuukausien tulo. Tämä tarkoittaa sitä, että päivärahan perusteena olevaan palkkaan lasketaan myös pienempituloisia työjaksoja. Tämä leikkaa erityisesti osa-aikatöitä tekevien ja soviteltua päivärahaa saavien turvaa.

–  Noin puolet Temen jäsenistä on työsuhteessa työskenteleviä freelancereita, joiden työt ovat sirpaloituneita. Työt ovat keikkaluonteisia, joita voi olla jopa toistakymmentä vuodessa. Vakityötä ei ole tarjolla kuin osalle ammattilaisista, joten työttömyysturvan merkitys toimeentulon turvaamisessa korostuu, jatkaa Karoliina Huovila.

Työssäoloehdon uudistus voidaan toteuttaa myös niin, että se ei johda kohtuuttomiin päivärahan heikennyksiin pienituloisilla työntekijöillä.

–  Puolikkaat tulot voisivat kerryttää puoli kuukautta työssäoloehtoa, mutta päivärahan laskennassa huomioidaan kokonaisten kuukausien tulot, Karoliina Huovila jatkaa.

Teme vaatii lausunnossaan, että hallituksen esitystä muutetaan sellaiseksi, ettei se heikennä luovien alojen pienituloisten työntekijöiden työmarkkina-asemaa ja toimeentuloa.

Lisätiedot Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila karoliina.huovila(a)teme.fi

Lue myös Meteli-lehden elokuinen pääkirjoitus…

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.