Photo by Markus Spiske on Unsplash

Tietosuojan pitäisi parantua uuden tietosuoja-asetuksen ansiosta. Huomaa 7.6. oleva tilaisuus

EU:n uusi tietosuoja-asetus, General Data Protection Regulation (GDPR), on herättänyt huolta ja työllistänyt konsultteja. Asetuksen tavoitteena on parempi tiedonhallinta.

GDPR-asetuksen keskiössä on henkilösuoja.

Henkilötietoja ovat mitkä tahansa henkilöä tai hänen ominaisuuksiaan koskevat tiedot, samoin tiedot, jotka voidaan yhdistää henkilöön tai hänen perheeseensä. Kyse voi olla jäsenten, asiakkaiden tai työntekijöiden henkilötiedoista. Näitä voivat olla nimet, osoitteet, puhelinnumerot, työpaikka tai mitkä tahansa muut tiedot, jotka voidaan liittää tiettyyn henkilöön.

Asetus sääntelee mm. henkilötietojen keräämistä, käsittelyä ja luovuttamista sekä näihin liittyviä oikeuksia ja velvollisuuksia. Säännöt tulevat voimaan 25.5.2018 ja ovat sen jälkeen samat kaikkialla EU:ssa organisaation kotipaikasta riippumatta.

Tervetuloa keskustelutilaisuuteen 7.6. Helsingissä

Asetus edellyttää, että henkilösuojaan liittyvät tietosuoja-asiat tarkistetaan ja kirjataan huolella. Samalla tarkastetaan organisaation tiedonkäsittelyyn, tallentamiseen ja luovuttamiseen liittyvät käytännöt.

Erityisen tärkeää on pohtia ja perustella, mitä henkilötietoja käsitellään ja miksi. Tämän jälkeen voidaan arvioida, että millaisia teknisiä muutoksia ylläpitokäytäntöihin tarvitaan. Esimerkiksi hetuja eli henkilötunnuksia tai mitään muutakaan henkilötietoa ei pidä kerätä turhaan.

Lähes kaikki organisaatiot käsittelevät toiminnassaan henkilötietoja. Pahimmillaan laiminlyönneistä ja henkilötietojen väärinkäytöksistä voi saada miljoonasakot. Pelkoa on turha lietsoa, mutta vakavuudella GDPR-asetukseen tulee suhtautua.

Nyt on aivan viime hetki ryhtyä töihin, jos yhdistyksenne/yrityksenne ei vielä ole GDPR-valmiudessa. Deadline on 25.5.2018.

Lisätietoa suomeksi …

Euroopassa 250 miljoonaa ihmistä käyttää internetiä joka päivä

Jaamme yhä enemmän henkilötietojamme – niin verkkopankeissa, verkkokaupoissa, sosiaalisessa mediassa kuin viranomaisten kanssa asioidessammekin.

Tervetuloa keskustelutilaisuuteen EU:n uudistuneista tietosuojasäännöistä ja uudistuksen toimeenpanosta Suomessa

EU:n uudistuneet tietosuojasäännöt,  uudistuksen toimeenpano ja valvonta Suomessa. Mikä muuttui?

Paikka: Eurooppasali (Malminkatu 16, Helsinki)

Aika: 7.6.2018 klo 10.00–11.45. Tilaisuus on suomenkielinen.

10.00 – 10.05 Avaussanat, Pia Siitonen

10.05 – 10.25 EU:n uudistuneet tietosuojasäännöt, mikä muuttui? Salla Saastamoinen

10.25 – 10.40 Tietosuoja-asetuksen täytäntöönpano ja valvonta, Reijo Aarnio

10.40 – 10.55 Tietosuoja-asetus ja kansallinen lainsäädäntö – tärkeimmät muutokset rekisterinpitäjille, Niina Harjunheimo

10.55 – 11.45 Paneelikeskustelu

Alkupuheenvuorojen jälkeen keskustelu jatkuu avoimena vuoropuheluna yleisön kanssa.

Keskustelijat: Salla Saastamoinen, osastojohtaja, oikeus- ja kuluttaja-asioiden pääosasto, Euroopan komissio; Reijo Aarnio, tietosuojavaltuutettu; Niina Harjunheimo, asiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto; Keskustelun moderoi Pia Siitonen, tiedotuspäällikkö, Euroopan komission Suomen-edustusto;

Ilmoittautuminen linkin kautta 6.6.2018 mennessä. Tilaisuuden järjestää Euroopan komission Suomen edustusto.

Voit seurata tilaisuutta Facebookissa: https://www.facebook.com/euroopankomissiosuomessa/

Osallistu keskusteluun Twitterissä #GDPR #tietosuoja

Anne Saveljeff

Kirjoittaja on Temen tiedottaja ja Metelin päätoimittaja.

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..