Siirry sisältöön
Päivänkakkaroita kesäisellä kukkaniityllä.
Kuva Artur Łuczka, Unsplash

Huolehdi itsestäsi ja ole vastuullinen muita kohtaan

Elokuun 2020 pääkirjoitus, Anne Saveljeff

Kesälaitumilta palaaville mediat ovat pullollaan ahdistavia uutisia. Ihmiskauppaa, spekulaatioita koronan toisesta aallosta, uusia tartuntoja ja maskiriitoja, taloudellista ahdinkoa ja koronakonkursseja. Yhteinen nimittäjä näille on turvattomuus ja pelko.

Koronakriisissä saimme monenlaista tukea – fyysistä, psyykkistä, taloudellista ja infrastruktuurien pystyssäpysymiseen liittyvää. Yhteiskunnalliset turvaverkot tuli testattua. Turvasuositusten osalta meidän on luotettava ihmisten harkintakykyyn ja vastuullisuuteen sekä muistutettava turvasuosituksista  toistuvasti.

Asiantuntijat varoittelevat 500 hengen tilaisuuksista, mutta höllennys oli välttämätön taiteen ja kulttuurin elinvoimaisuuden säilyttämiseksi. Muuten meillä pysyisivät näyttämöt tyhjinä ja teatterit suljettuina. Taidelaitosten ja alan toimijoiden talous ei sitä kestäisi, sillä puskurirahastoja ei ole. Toimijat elävät ”kädestä suuhun”. Jos toisen aallon myötä joudutaan rajoituksiin ja karanteeneihin, on se raju isku kaikille.

Koronan ensimmäinen aalto  kuritti rajusti taide- ja kulttuurialaa. Esitysten, keikkojen, ensi-iltojen  ja avajaisten peruuntumiset tuottivat valtavia tappioita ja pettymyksiä. Monen taiteilijan vuosiakin valmisteltu työ saattoi valua hukkaan.

Kuntaliitto kehottikin jo huhtikuussa kuntia tukemaan kulttuuria, taiteilijoiden toimintaa ja kuntalaisten pääsyä taiteen äärelle. Se totisesti kannattaakin, sillä taide- ja kulttuurialat ovat työvoimavaltaisia aloja ja tukirahat palautuvat yhteiskunnalle monin tavoin laadullisina asioina sekä verotuloina ja pienempinä sosiaalisektorin kustannuksina.

Taiteilijat ja alan toimijat voivat esittää Kuntaliiton suosituksen mukaisia toimia ja hankkeita kotikunnassaan.

Kuntaliitto kokosi esimerkkejä tavoista, joilla kunnat voivat tukea ja tuottaa taidetta ja kulttuuria korona-aikoina. Vinkit ovat ajankohtaisia kevään kriisin jälkihoidossa sekä mahdollisen toisen aallon iskiessä. Taiteilijat ja alan toimijat voivat esittää Kuntaliiton suosituksen mukaisia toimia ja hankkeita omassa kotikunnassaan.

Kuntaliitto suosittelee kunnille:

  1. Kulttuuripalveluiden siirtämistä verkkoon
  2. Taiteen tilaamista ammattitaiteilijoilta
  3. Kulttuurilaitosten toiminnan ylläpitämistä kriisin aikana ja sen jälkeen
  4. Apurahojen lisäämistä ja takaisinperinnästä luopumista, vaikka avustuksen käyttötarkoitus ei toteutuisi
  5. Taiteilijoiden työllistämistä mm. toteuttamalla erilaisia taide- ja kulttuuritempauksia
  6. Tarjoamalla kunnan omistamissa kiinteistöissä toimiville kulttuuritoimijoille ja taiteilijoille vuokrahuojennuksia
  7. Lisäämällä eri toimijoiden ja sektorien välistä yhteistyötä kulttuuripalveluiden tuottamisessa

Lisäksi Kuntaliitto muistuttaa ansiokkaasti tekijänoikeuksista: ”Tekijänoikeudet huomioimalla osoitat arvostusta luovaa työtä tekeviä kohtaan ja he saavat korvauksen tekemästään työstä.” Artikkeli täällä 16.4.2020

Tekeekö Teme oikeita asioita?

Koronaohjeistusta Teme hoiti nopeasti ja mallikkaasti maaliskuussa. Jäsenmäärän kehitystä tarkasteltaessa voi väittää, että Teme tekee oikeita asioita. Temen jäsenmäärä on noussut vuosittain 2-5 % koko 2000-luvun. 5000 jäsenen raja on mennyt rikki  ja koronan aikana (huhti-heinäkuu) uusia hakemuksia tuli 120, mikä on noin 20 % enemmän kuin normaalisti.

Kysyin ennen kesälomia puhuuko Meteli-lehtemme oikeista asioista ja pyysin juttuideoita lehteen. Kiitos niistä! Saatte lukea jäsenten artikkeleita syksyn mittaan. Ehdota sinäkin Metelille sisältöjä.

Anne Saveljeff

Kirjoittaja on Metelin päätoimittaja ja Temen tiedottaja.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.