Siirry sisältöön
Kuva Mark Thompson Unsplash

Hanna Kosonen: Forum Artis on 25 000 taiteilijan ääni

Forum Artis on 70-vuotias taiteilijajärjestöjen yhteistyöjärjestö, johon kuuluu Temen lisäksi 17 järjestöä ja 25 000 henkilöjäsentä. Forum Artis julkaisi viime perjantaina adressin, jossa vaaditaan reilua kohtelua kulttuurille. Usean taiteilijan allekirjoittama vetoomus vaatii samoja sääntöjä kaikille kohtaamisille, tapahtuivat ne sitten kuntosalilla, ostoskeskuksessa, ravintolassa, kirjastossa, museoissa, konserttisaleissa tai teattereissa.

Korona on myös osoittanut karulla tavalla, ettei alaamme vieläkään pidetä elinkeinona eikä sen kokoa merkittävänä työllistäjänä täysin hahmoteta.

Forum Artis haluaa olla mukana muistuttamassa taiteen ja kulttuurin tärkeydestä kriisien keskellä. Korona on myös osoittanut karulla tavalla, ettei alaamme vieläkään pidetä elinkeinona eikä sen kokoa merkittävänä työllistäjänä täysin hahmoteta.

Forum Artis päätti ryhtyä vaatimaan exit-suunnitelmaa noin kuukausi sitten. Kaiken perustana on koronaturvallisuuden säilyttäminen eikä mitään tule tietenkään avata ennen kuin tautitilanne sen sallii.  Mutta sitten, kun avataan, tulee avata tasavertaisesti, eri tilanteet ja tosiasialliset olosuhteet huomioiden.

Prosessi alkoi kuudelle ministerille osoitetulla avoimella kirjeellä, jossa vaadittiin tietoa exit-suunnitelman tilanteesta, freelancer taiteilijoiden ja muun henkilökunnan tulonmenetyksiä korvaavia avustuksia sekä turvallisten tapahtumakäytäntöjen lisäämistä maamme tulevaan exit-suunnitelmaan. Asiasta uutisoivat sekä Yle että MTV Uutiset Live, joka myös julkaisi kirjeemme kokonaisuudessaan.

Kulttuuri meni ensimmäisenä kiinni. Pidetään huolta, ettei se aukea viimeisenä!

Yhdistys on myös ilmaissut toiveensa, että koronasta ulospääsyssä edettäisiin matalin askelin ja annettaisiin halukkaille mahdollisuus avata myös pienille yleisöille suunnatut tapahtumat.

Forum Artis kantaa syvää huolta alan moninaisuuden säilymisestä, jokainen alalta poistuva taiteilija on suuri menetys kaikille. Lisäksi on vahingollista, että tänä keväänä valmistuu jo toinen vuosikurssi taiteilijoita, joiden töihin pääsy myöhästyy vakavasti. Taiteellisen tason ylläpitäminen vaatii tapahtumien mahdollisimman pikaista käynnistymistä ja lisäksi jokainen työtä tehty päivä vähentää tukitoimien tarvetta.

Meidän täytyy nyt yhdistää voimamme ja näyttää, että taide- ja kulttuurialan ihmisiä on todella paljon. Allekirjoita ja jaa adressi täällä!

Kulttuuri meni ensimmäisenä kiinni. Pidetään huolta, ettei se aukea viimeisenä!

Forum Artis mediassa mm:

YLE (18.2.)

MTV Uutiset Live (21.2.)

MTV Uutisaamu yhdessä LiveFINin Jenna Lahtisen kanssa (12.3. klo 6.48 alkaen)

Kuva Hannasta

Hanna Kosonen

Kirjoittaja on Forum Artisin pääsihteeri (syyskuusta 2020), baletti- ja teatteripianistinakin toiminut pianonsoitonopettaja ja Hannu Linnun henkilökohtainen assistentti. 2000-luvun hän on ollut erilaisten hallintohimmeleiden osana, esimerkiksi Tapiola Sinfoniettassa ja vapaan kentän tuottajana. Vapaa-aika kuluu lukiessa, kanoja hoitaessa, tarinoita kirjoittaessa ja odottaessa, että pääsisi taas kaikkialle taiteen ympäröitäväksi. Kuva: Milla Hyvärinen

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.