Siirry sisältöön

ELMA on yhteisöllinen ammattijärjestö

Elokuvan ja median ammattilaiset ELMA ry:n perustajajäsenet toivovat uudesta ammattiliitosta yhteisöllistä ja toiminnaltaan avointa, uuden ajan ammattiliittoa. ELMAan ovat tervetulleet kaikki elokuvan, tv-tuotannon ja median ammattilaiset.

Elokuvatuottaja Aino Halonen on lähtenyt mukaan ELMAan edistääkseen alan työntekijöiden edunvalvontaa ja kulttuuripolitiikkaa.

-Koskaan ei ole liikaa ihmisiä puolustamassa alan rahoitusta. Kukaan ei pysty tekemään yksin edunvalvontaa, Halonen toteaa.

Samalla ajatuksella on mukana myös ELMAn perustajajäsen, tuottaja Eddy Tihane. Hänen kokemuksensa mukaan muutamat reality-tv:tä tuottavat tuotantofirmat yrittävät riistää työntekijöitä. Näyttöjä on esimerkiksi päivärahan maksamatta jättämisestä.

– Mietin alan kokonaiskuvaa ja haluaisin, että ala kohtelisi tekijöitä reilusti, etenkin freelancereita. Tuotantoyhtiöiden ei kannattaisi käyttää hyväkseen alalle hakeutuneiden ammattilaisten rakkautta lajiin, vaan palkita siitä, Tihane sanoo.

Tihane arvioi, että realitytuotannoissa työskentelevistä noin 80 prosenttia on järjestäytymätöntä tai sitten osa on liittynyt yleiseen työttömyyskassaan. YTK ei kuitenkaan tarjoa samanlaisia palveluja tai ammatillista yhteisöllisyyttä kuin ammattiliitto eikä se ole työehtosopimusneuvottelija. Tihanen tavoitteena on, että tv- ja muun media-alan työntekijät järjestäytyisivät ammattiliittoihinsa, jotta heidän etujaan voitaisiin valvoa. Halonen toivoo, että myös tuottajat järjestäytyisivät.

Hybridimallista työntekoa

Halosen ja Tihanen mielestä elokuva-, media- ja av-alan ammattilaisten olisi pidettävä pikemminkin yhtä kuin etsiä toisistaan erottavia tekijöitä. Yhteistä on esimerkiksi moninainen työn tekemisen tapa. Halonen muistuttaa, että alan työntekijät toimivat hybridimallisessa työnteon kehikossa. Työntekijä saattaa olla yhteen työnantajaan perinteisessä työsuhteessa, toinen vaatii työntekijää laskuttamaan tehdyistä tunneista ja kolmas pyytää kokonaishinnoittelemaan ja laskuttamaan työn urakkatyyppisesti.

Työntekijän kannalta monenlaiset työsuhteet voivat olla hankalia. Erityisesti työntekijää, jota pyydetään laskuttamaan, verottaja kohtelee yrittäjänä tietyin edellytyksin. Tihane haluaisi muutoksen  pakkoyrittäjyyteen.

– On väärin, jos laskuttava työntekijä rinnastetaan aina yrittäjäksi, vaikka hän ei omista laskutusfirmasta osakettakaan, Tihane sanoo.

Jos työtön ammattilainen erehtyy laskuttamaan päivänkin työstä, TE-toimiston virkailija saattaa ryhtyä tutkimaan onko kyse päätoimisesta vai sivutoimisesta yrittäjyydestä.

Vertaistukea ja mentoritoimintaa

Halonen toivoo, että jokainen saisi ELMAsta ammatillista vertaistukea.

– Moni työelämän epäkohta, jota työntekijä pohtii itsekseen, voisi ratketa puhumalla kollegan kanssa. Silloin epäkohdasta ei ehkä tulisikaan suurta ongelmaa, Halonen toteaa.

Vertaistuen lisäksi Halonen toivoo ELMAan ammatillis-taiteellista mentoritoimintaa. Mentorille voisi näyttää vaikka omia töitä tai keskustella omasta urasta.

– Tärkeää on, että ELMAn jäsenet tuntevat olonsa turvalliseksi, Tihane toteaa.

Ala tarvitsee demokraattista työkulttuuria

Ammattiliittona ELMA haluaa olla luomassa uudenlaista työkulttuuria, Halonen ja Tihane sanovat. Elokuvatuotantojen työryhmät ovat Halosen mukaan usein hierarkkisia. Hän pitää hierarkkisuutta ymmärrettävänä, sillä kuvauspäivien kustannukset pysyvät hallinnassa vain, jos ohjeita totellaan ja jokainen pitää huolta omasta työstään.

– Elokuvakoneisto ei aina taivu demokratiaan, mutta sitäkin enemmän tarvitaan demokratiaa tukemaan työntekoa, Halonen perustelee.

Hän haluaa nähdä ELMAn tuovan alalle lämpöä ja työkulttuurin muutosta, jotta ihmiset kokisivat, etteivät he ole vain työmuurahaisia.

Tihane toivoo ELMAsta yhteisöllistä ammattiliittoa. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa pitää voida keskustella mm. työharjoittelusta. Läpinäkyvä viestintä loisi painetta alalle. Hän toivoo ELMAn viljelevän kulttuuria, jossa asiat riitelevät, eivät henkilöt.

Tervetuloa mukaan!

JOS OLET JO TEMEN JÄSENREKISTERISSÄ, tässä sinulle kevytliittymä ELMAan ja pysyt Temen palveluiden ja jäsenetujen piirissä… 

JOS OLET UUSI JÄSEN eikä tietojasi vielä ole Temen jäsenrekisterissä, täytä varsinainen jäsenhakemus ELMAan täällä….

Kuka Eddy Tihane?

ELMAN perustajajäsen, tuottaja, yrittäjä

Koulutus: Helsinki Business School, Mediastadi

Suhde työhön: ”Yhteisöllisyys edellä, niin homma toimii”

Asun: Helsingissä

ELMA on viiden vuoden päästä: yhteisö, jossa kaikki viihtyvät ja jonne kaikki ovat tervetulleita

 

Kuka Aino Halonen?

ELMAN perustajajäsen, tuottaja

Koulutus: European Film College

Suhde työhön: ”Mitä härömpää, sitä innostavampaa”

Asun: Helsingin Käpylässä

ELMA on viiden vuoden päästä: paras vaihtoehto

Tiina Tenkanen hymyilee kameraan vaaleanturkoosissa paitapuserossa.

Tiina Tenkanen

Kirjoittaja on toimittaja ja Temen viestintäkoordinaattori

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.