Siirry sisältöön

Animaatio on tulevaisuus, sanoo Ida Alina Immonen, Temen 5000. jäsen

Ida Alina Immonen on Temen 5000. jäsen ja SETin 880. jäsen. Tämä on kunnia. Tervetuloa! Immonen työskentelee Gutsy Animations-tuotantoyhtiössä, jonka tekemä Muumilaakso-animaatio (Moominvalley) palkittiin Cannesissa.

Ida Alina Immonen on tuotantopäällikkö ja hän on työskennellyt tuotantoyhtiö Gutsy Animationsilla vuodesta 2016, aivan sen perustamisesta lähtien. Immosen työ on kansainvälistä. Tiivis lähitiimi Suomessa koostuu reilusta 10 henkilöstä, yrityksen toisella toimistolla Bristolissa työskentelee noin 20 ihmisiä. Sähköisillä alustoilla pidettävät palaverit helpottavat työtä ja vähentävät reissaamista.

– Gutsy on huikea työpaikka. Yhtiön arvot ovat kohdillaan. Saan tehdä rakastamaani animaatiota huipputekijöiden kanssa. Mulle animaatio on itsessään jo tärkeä, koska se liittää yhteen kaksi upeinta taidemuotoa eli kuvataiteet ja elokuvataiteen monipuolisella ja rikkaalla tavalla, Immonen hymyilee.

Immosta ihmetyttää alentuva suhtautuminen animaation. Jotkut ovat kysyneet, miksi ihmeessä hän haluaa tehdä lastenohjelmaa “oikeiden” elokuvien sijaan. Kysymys on Immoselle absurdi.

– Aikuisille suunnattua animaatiota tehdään tällä hetkellä entistä enemmän, se ei ole pelkästään lasten juttu. Haluan kannustaa ihmisiä rikkomaan omia ennakkokäsityksiään. Ei kannata sulkeutua hienojen tarinoiden ulkopuolelle vain koska kerrontatapa ei ole ennestään tuttu. Kansainväliset trendit osoittavat, että ihmisiä kiinnostaa animaatio ja sille on kasvava kysyntä. Animaatio on tulevaisuus! Immonen hehkuttaa.

Suomessa on monia tuotantoyhtiöitä, jotka satsaavat laadukkaaseen sisältöön ja toimintaan. Se on Immosen mukaan tärkeää, sillä nuoret pitävät kestäviä ja eettisiä toimintatapoja korkeassa arvossa, myös työelämässä.

– Muumilaakso-sarjaa on ollut ihanaa tehdä, koska Tove Janssonin luomat hahmot ovat kilttejä ja väkivallattomia. Se on ollut itselleni hyvin tärkeää. Työllä pitää olla merkitys ja pitää miettiä tarkkaan millaisia tarinoita kerrotaan. Uskon että ihmiset haluavat työllään vaikuttaa maailmaan, Immonen sanoo painokkaasti.

SETin entinen puheenjohtaja ja äänisuunnittelija, Salla Hämäläinen, on Immosen ystävä ja he ovat välillä keskustelleet SETin toiminnasta. Hämäläisen innoittamana Immonenkin liittyi SETtiin. Hän oli jo pidempään miettinyt, mikä olisi oikea ammattiliitto ja puntaroinut vaihtoehtoja ystäviensä kanssa.

– Toivoisin, että liitto tekisi enemmän yhteistyötä animaation tekijöiden kanssa. Animaatiojengi on tiivis, lämmin ja intohimoinen yhteisö, kansainvälisestikin. Olisi hyvä, jos AV-alojen tekijät kohtaisivat useammin vaikka seminaarin tai ammatillisen keskustelun merkeissä. Rakastan oppia ja kehittyä, ja kaipaisin mentorointia vanhemmilta ja kokeneilta konkareilta duunin liittyvissä asioissa, Immonen kertoo.

– Suomessa on uskomattoman upeita animaation tekijöitä ja taiteilijoita, jotka niittävät mainetta ulkomailla, mutta Suomessa ei heitä oikein mediassa näy. Tässä näkee arvottamisen, että mikä koetaan ns. oikeaksi taiteeksi, Immonen toteaa.

Ensi vuosi näyttää kiireiseltä Gutsy Animationssilla. Muumit on myyty yli 20 maahan. Immosella ja kollegoilla riittää hommaa. Onnea ja menestystä! Ja tervetuloa SETtiin!

Kuvassa tuotantopäällikkö Ida Alina Immonen

Haastatteluteksti Anne Saveljeff, Metelin päätoimittaja

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.