Siirry sisältöön
Kuvassa vasemmalta: Vesa Laitinen Teollisuusliitto; Henrik Wickström RKP; Elsa Heikkilä Teme ja Petri Pasanen Sähköliitto.

Teme luovuttamassa SAK:n luottamushenkilöiden vetoomusta Espoossa

Osana SAK:n Painava syy -kampanjaa luovutettiin eilen luottamus(miesten)henkilöiden ja työsuojeluvaltuutettujen vetoomus hallituspuolueille. Vetoomuksen allekirjoitti 5465 työsuojeluvaltuutettua ja luottamushenkilöä, jotka edustavat yli 550 000 työntekijää. Uudenmaan vaalipiirissä vetoomuksen allekirjoitti 684 SAK:laista luottamushenkilöä ja työsuojeluvaltuutettua, jotka edustavat yli 96 000 työntekijä-äänestäjää.

Temestä vetoomusta luovuttamassa oli freelancerasiantuntija Elsa Heikkilä. Kukin luovuttajista puhui lyhyesti tilaisuudessa ja tässä Elsan luovia aloja puolustava puheenvuoro:

”Tervehdin omalta osaltani paikalle tulleita hallituspuolueiden sekä opposition edustajia. Toimin Temen luottamushenkilönä Tanssikoulu DCA:ssa.

Teme edustaa laajasti taide-, kulttuuri- ja media-alojen työntekijöitä, jotka ovat vasta palautumassa korona-ajan haasteista. Temen edustamilla aloilla työura on usein pirstaleinen ja palapelimäinen. Vakituisia työpaikkoja on vain vähän tarjolla ja työtä tehdään usein lyhyissä työsuhteissa, apurahalla, yrittäjinä tai näitä kaikkia yhdistellen.

Tanssinopettajat, tanssitaiteilijat sekä koko esittävien taiteiden kenttä unohtamatta tapahtumatuotannnon ja elokuva-alan tekijöitä – me kaikki työskentelemme usein määräaikaisissa ja osa-aikaisissa työsuhteissa. Näin ollen sosiaaliturva on meille tärkeä ja välttämätön turvaverkko. Ansioturvan piiriin pääsemisen vaikeuttaminen onkin meille suuri pettymys ja vaikeuttaa entisestään toimimista epävarmalla kulttuurialalla.

Samaan aikaan työttömyysturvan porrastaminen tarkoittaa sitä, että kahdeksan viikon jälkeen ansiosidonnaisen taso saattaa pahimmassa tapauksessa pudota samalle tasolle kuin ns. Kelan peruspäiväraha. Myös asumistuen leikkaukset osuvat meihin matalapalkkaisilla aloilla toimiviin epäoikeudenmukaisesti. Jos sattuu olemaan vielä jälkikasvua, kuten itselläni on, leikkaukset osuvat vielä kovemmin. Heikennykset tarkoittavat pienituloiselle jopa useita satoja euroja miinusta kuukaudessa. Ja se, että ensimmäinen sairauspäivä on palkaton johtaa tilanteisiin, jolloin tullaan sairaana töihin ja altistetaan sekä työtoverit että mahdolliset asiakkaat.

Toivon siis, että hallituspuolueet vielä arvioisivat uudelleen, miten suunnitellut leikkaukset ja heikennykset kohdistuvat.”

SAK-laiset luottamushenkilöt ja työsuojeluvaltuutetut ovat vedonneet maan hallitukseen ja poliitikkoihin, jotta nämä eivät heikentäisi työelämän työolosuhteita. Vetoomus kokonaisuudessaan täällä: https://www.sak.fi/sites/default/files/attachments/sak-luottamusmiesten-ja-tyosuojeluvaltuutettujen-vetoomus-hallituspuolueiden-kansanedustajille.pdf

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.