Siirry sisältöön

Temen jäsenille korvauksia lähes 100 000 euroa 

Temen riitauttamissa jutuissa jäsenet saivat korvauksia yhteensä noin 96 000 euroa vuonna 2022. Riitauttaminen oli mahdollista vain Temen oikeusturvavakuutuksen turvin. Lähes kaikki viime vuonna päättyneet jutut koskivat palvelussuhteen perusteetonta päättämistä.  

Viime vuoden juttuprofiili eli riidan aiheiden kirjo oli moninainen. Palvelussuhteen perusteettomia päättämisiä oli sekä toistaiseksi voimassa olevissa että määräaikaisissa työsuhteissa. Lisäksi vuonna 2022 päättyneissä jutuissa oli mukana työntekijään kohdistunutta syrjintää sekä puuttuvia palkkasaatavia koskevia asioita. Juttujen vastapuolena oli tasaisesti erilaisia toimijoita kaupungeista tuotantoyhtiöihin.

Yhdistävänä tekijänä oli, että lähes jokainen juttu saatiin sovittua ennen täyttä oikeuskäsittelyä.

— Suhteessa riitautettujen juttujen määrään kokonaissumma on erittäin hyvä. Tämä kertoo siitä, että riitautettujen juttujen menestymismahdollisuudet on osattu arvioida oikein, Temen juristi Jussi Kiiski toteaa.

Oikeusturvavakuutus on jäsenetu.  Temen hallitus päättää oikeusturvavakuutuksen käytöstä riitatapauksissa harkintansa mukaan Temen juristien esityksestä. Oikeusturvavakuutusta voidaan hakea Temen jäsenelle, jonka jäsenyys on kestänyt kymmenen kuukautta ja riitatapaus on otettu käsittelyyn tämän ajan jälkeen.

Temen työehtoasiantuntija Ava Lainema muistuttaa, että valtaosaa epäselvyyksistä ei onneksi tarvitse riitauttaa oikeusturvalla, vaan ne ratkeavat jo varhaisella tuella ja neuvonnalla.
— Tähän 100 000 euroon eivät edes vielä sisälly kaikki Temen asiantuntijaneuvonnan avulla jäsenille kotiutetut saatavat, Lainema tarkentaa.

Temen oikeusturvavakuutuksella voidaan kattaa työsuhdetta koskevien riitojen oikeudenkäyntikuluja ja rajoitetusti tekijänoikeusriitojen kuluja. Oikeusturvavakuutus kattaa riita-asian oikeudenkäyntikuluja 13 000 euroa. Vakuutuksen omavastuuosuus oikeudenkäyntikuluista on 15 prosenttia, kuitenkin vähintään 150 euroa.

 

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.