Siirry sisältöön
Kananmunan sisältä versoo puu.
Muutos on mahdollisuus ja vaikeudet ovat ratkaisemista varten. Kuva Stoica Ionela, Unsplash

”Kriisistä kriisiin kuljen komein askelin”

Joulukuun pääkirjoitus 2021, Anne Saveljeff

Lokakuun pääkirjoituksessa heitin jo jäähyväiset koronalle ja iloitsin yhteiskunnan aukeamisesta, Temen uusista apurahoista ja työelämähankkeista. Toisin kävi. Korona raivoaa taas. Apurahat ja työelämähankkeet ovat ilon asia. Apurahat jaetaan joulukuussa ja Teme jatkaa työtään viidessä työelämähankkeessa sekä kahdessa luovien alojen ympäristöhankkeessa (Apfin hanke ja Matalahiilihanke).

SET valitettavasti ilmoitti eroaikeistaan ja perusteli päätöstään tyytymättömyydellä jäsenpalveluita kohtaan. Eropäätös tehtiin pienellä vähemmistöllä, mutta toivotamme lähtijöille kaikkea hyvää. On viisasta valita itselleen sopivin ammattiliitto, jotta saa parhaan avun ja asiantuntemuksen.

SETillä on puolen vuoden irtisanomisaika Temestä ja sinä aikana SET/Temeen kuuluvilla on täydet jäsenoikeudet. Mikään Temen toimintaperiaatteissa tai jäsenpalveluissa ei muutu SETin osalta ennen 25.5.2022. Temen asiantuntemus, jäsenedut ja palvelut ovat jäsenten käytettävissä.

Temeläisiä palvelee seitsemän hengen juristitiimi, kolme työehtoasiantuntijaa, viestinnän asiantuntijat, jäsensihteeri ja talouspäällikkö, joka antaa yrittäjäjäsenille neuvontaa.

Teme on vahva ja osaava elokuva-, tv-alan sekä esittävien taiteiden tuntija. Me todellakin tunnemme alan, sen toimintakulttuurin, rahoituksen ja keskeiset toimijat. Olemme lobanneet alan rahoituksen ja toimintaedellytysten puolesta vuosikymmenet.

Temeen on aina voinut luottaa yhteistyökumppanina. Teemme työtä jäsententemme hyväksi.

Teme on Suomen suurin taide- ja kulttuurialojen ammattiliitto, mutta suuruus ei ole jäykistänyt meitä eikä hävittänyt ”familiaaria” ilmapiiriä. Kynnykset ovat matalat. Teme on asiantunteva ja ketterä. Temeläisiä palvelee seitsemän hengen juristitiimi, kolme työehtoasiantuntijaa, viestinnän asiantuntijat, jäsensihteeri ja talouspäällikkö, joka antaa yrittäjäjäsenille neuvontaa.

Painopisteet lähikuukausina

Lähikuukausina Temen toiminnassa on kaksi painopistettä:

–  uuteen työttömyyskassaan siirtyminen 1.1.2022 sekä
–  TES-neuvottelut joulu-tammikuussa.

Teme hoitaa kaikki jäsenpalvelut työttömyysturvaneuvonnasta TES-neuvotteluihin, kuten tähänkin asti. Teme neuvottelee seitsemän työehtosopimusta ja neuvottelee ne jatkossakin ammattiliittona ja edunvalvojana. Haluamme vaikuttaa ja tehdä yhteistyötä niin esittävien taiteiden kuin elokuva- ja tv-alan ammattilaisten toimintaedellystysten parantamiseksi.

Temeläiset voivat siis ensi vuonna kuulua Temen kautta sekä uuteen A-kassaan sekä nykyiseen ETTK-kassaan. Jokainen jäsen, joka kuuluu Temen kautta työttömyyskassaan, maksaa edelleen ensi vuonna samaa 1,6 %:n jäsenmaksua Temelle.

Temeläiset ovat olleet Temen jäsenyyden myötä Erityisalojen Toimihenkilöiden Työttömyyskassan, ETTK-kassan jäseniä. Yhteistyö ETTK-kassan kanssa on ollut hyvää, mutta on tullut aika vaihtaa uuteen Avoimeen työttömyyskassaan, A-kassaan, sillä siellä on paljon luovien alojen ammattilaisia. Teme hakee siirtymisellä yhdenvertaista käsittelyä jäsenten hakemuksille luovilla aloilla sekä taloudellista vakautta mm. kassojen kasvavien digikustannusten vuoksi.

Teme toivoo kaikkien jäsenten antavan valtuutuksen siirtymisestä A-kassaan, mutta kenenkään ei ole pakko siirtyä A-kassaan. Kenenkään työttömyysturva ei myöskään vaarannu siirtymisen tai siirtymättä jättämisen takia.

Uusi A-kassa starttaa vasta 1.1.2022, jonka jälkeen nettisivutkin aukeavat. Siirtoa ei voi tehdä jos:
– on kokonaan työtön, muutoin työmarkkinoiden ulkopuolella, kuten palkattomalla sairauslomalla, palkattomalla perhevapaalla, opiskelija ilman työsuhdetta tai apurahatyössä
– jäsenmaksut ovat rästissä

Jäsen pysyy nykyisen/tämänvuotisen työttömyyskassansa jäsenenä niin kauan kuin esim. kokoaikainen työttömyys tai lomautus jatkuu. A-kassaan voi siirtyä myös ensi vuonna lyhyenkin työsuhteen alkaessa.

Temeläiset voivat siis ensi vuonna kuulua Temen kautta sekä uuteen A-kassaan sekä nykyiseen ETTK-kassaan. Jokainen jäsen, joka kuuluu Temen kautta työttömyyskassaan, maksaa edelleen ensi vuonna samaa 1,6 %:n jäsenmaksua Temelle. Teme hoitaa jäsenmaksusta osuudet työttömyyskassoille – kuuluipa jäsen uuteen A-kassaan tai nykyiseen ETTK-kassaan.

Hyvää joulun odotusta!

Otsikon sitaatti Ismo Alanko, Kriisistä kriisiin.

Anne Saveljeff

Metelin päätoimittaja

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.