Siirry sisältöön

06.08.2023

STST:n hallitus 2023 esittäytyy

Vuodesta 1937 toimineen Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST:n hallitus valitaan vaalilla keväisin pidettävässä vuosikokouksessa. Äänioikeutettuja ovat ammattilais- ja opiskelijajäsenet. Hallituksen varsinaisten jäsenten sekä puheenjohtajan kausi on kaksivuotinen, varajäsenet valitaan vuodeksi kerrallaan.  Luottamustoiminen hallitus pyrkii vaikuttamaan kulttuuripoliittisiin kysymyksiin tanssin ja sirkuksen ammattilaisten näkökulmasta. STST:n toimintakertomus ja tilinpäätös 2022, toimintasuunnitelma 2023 sekä järjestön säännöt löytyvät osoitteesta https://www.teme.fi/fi/stst/vuosikokous/

Mikäli mieltäsi askarruttaa jokin kentän asia, haluaisit olla mukana vaikuttamistyössä tai haluat nostaa keskusteluun uuden aiheen, voit olla yhteydessä hallitukseen sähköpostitse stst@teme.fi tai instagramin kautta @stst_hallitus. STST:n alla toimiviin työryhmiin ovat tervetulleita kaikki jäsenet. Ammattiyhdistys on yhtä kuin sen jäsenistö.  

 

Kuva teoksesta ”Ruumiintieto-luentoesitys”, kuvaaja Ilpo Okkonen

Eerika Arposalo / tanssitaiteilija- ja kasvattaja, STST:n hallituksen jäsen 2022-2024

”Olen tanssitaiteen, pedagogiikan ja esiintymisen ammattilainen. Koulutukseltani olen tanssitaiteen sekä kasvatustieteen maisteri. Olen työskennellyt lähes 20 vuotta taiteen saavutettavuuden parissa niin vastasyntyneiden, vuoteeseenhoivattavien, vaikeavammaisten kuin viittomakielisten kanssa.

Olen STST:n kulttuuripoliittisessa työryhmässä ja teen tanssikirjoittamista. Olen tietoinen vapaan kentän taiteilijoiden tarpeesta toimeentuloon, työterveyteen, eläkekertymiin, lomiin, kohtuulliseen kokonaiskuormitukseen, työyhteisöihin – ja tiloihin. Näihin pyrin hallitustyöskentelylläni vaikuttamaan.”

https://www.eerikaarposalo.com/ 

 

 

 

Kuva teoksesta ”Sillä minä on katoava” (2018), kuvaaja Sanni Siira

Elsa Heikkilä / tanssitaiteilija ja -pedagogi, STST:n hallituksen jäsen 2022-2024 ja hallituksen varapuheenjohtaja

”Olen tanssitaiteilija, tanssipedagogi ja luottamusmies, joka on kiinnostunut erityisesti taiteen yhteiskunnallisista ulottuvuuksista. Viime vuosina olen työskennellyt pääosin Työväenluokkainen tausta ja ruumiillisuus -hankkeen fasilitoijana yhdessä Laura Lehtisen kanssa.

Ajattelen, että ammattiyhdistystoiminta on tärkeää, jotta voisimme koota voimamme yhteen ja toimia kohti moninaisempaa, kestävämpää ja tasa-arvoisempaa taidekenttää. Erityisesti haluaisin olla edistämässä vapaan kentän taiteilijoiden asemaa ja taidetyön tekemisen mahdollisuuksia huolimatta iästä, kyvykkyyksistä, taustasta tai verkostoista.”

 

Kuvaaja Jaakko Manninen

Ulla Hyväluoma / Tanssitaiteen maisteri, STST:n hallituksen varajäsen 2023-2024

”Olen työskennellyt tanssijana ja esiintyjänä useiden eri koreografien, tanssiryhmien ja tanssiteattereiden kanssa ympäri Suomea. Viime vuodet olen keskittynyt pääasiassa teatterin parissa työskentelyyn, ja tällä hetkellä toimin kiinnitettynä tanssijana Vaasan kaupunginteatterissa. Minulla on laaja kokemus tanssin kentällä työskentelystä, sekä freelancerina että kiinnityksellä. Esiintyjän työn lisäksi olen toiminut musikaaleissa tanssikapteenina ja koreografin assistenttina.

Ammattiyhdistystoiminnassa minua innostaa työskentely yhdessä kollegojen kanssa tanssin kentällä vallitsevien työskentelyolosuhteiden parantamiseksi sekä taiteilijoiden hyvinvointiin liittyvien teemojen parissa. Lisäksi koen tärkeäksi edistää tanssitaiteen saavutettavuutta ja työskentelyedellytysten kehittämistä koko Suomessa, myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.”

 

Milla Jarko (Järvinen) / sirkustaiteilija ja tuottaja, STST:n hallituksen jäsen 2023 – 2025

”Työ on näkyvää rakkautta.” – Kahlil Gibran, runoilija taiteilija

https://millajarko.wordpress.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvaaja Karoliina Gavrilov

Mathilda Kauppila / tanssitaiteilija, STST:n hallituksen jäsen 2023 – 2025

”Olen Itä-Suomeen juurakoitunut freelancerina toimiva tanssitaiteilija. Vuodesta 2017 alkaen olen työskennellyt tanssitaiteen kentällä moninaisissa rooleissa ja konteksteissa yhteiskunnan periferioista kiinnostuen. Minua kiehtoo erilaiset sosiaaliset järjestykset, joita pohdin niin tanssitaiteilijuuden kuin yhteiskuntatieteistä kertyneen asiantuntijuudenkin läpi.

Alusta alkaen olen hakeutunut mukaan Itä-Suomen tanssitaiteilijoiden työskentelyedellytysten rakenteelliseen kehittämiseen mm. Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen sekä Pohjois-Karjalan tanssitaiteen tuki ry:n hallituksissa. STST:n hallituksessa aloitan uutena tulokkaana ja odotankin innolla pääseväni mukaan tähän arvokkaaseen työhön kestävämmän työelämän puolesta!”

www.mathildakauppila.com

Instagram: @mathildakauppila

 

Kuvaaja Sakari Larjo

Suvi Kemppainen / koreografi, STST:n hallituksen jäsen 2023 – 2025

”Olen Berliinissä ja Outokummussa asunut ja opiskellut koreografi, tanssija, esitysten tekijä ja esiintyjä. Tarkastelen työssäni omistajuuden ja toimijuuden suhdetta eli sitä, miten immateriaalinen media kuten tanssi voi operoida kapitalistisessa kontekstissa.  Olen kiinnostunut traumainformoidusta työotteesta ja johtamisesta. Ajattelen, että sisäisten ja ulkoisten prosessien (ruumiillisuuden ja rakenteiden joihin työ sijoittuu) dialogi on olennaista, jotta pystymme rakentamaan saavutettavaa, turvallista ja varomatonta taidetta ja kulttuuripolitiikka, jonka rinnalla ja sisällä taiteellinen työ tapahtuu.”

www.suvikemppainen.com

 

Teoksesta ”Huldra” (2021), kuvaaja Vilma Rimpelä

Sanni Kriikku / STST:n puheenjohtaja 2022 – 2024, Temen hallituksen jäsen

”Olen freelancerina toimiva tanssija, esiintyjä ja esitysten tekijä. Koulutustaustani on tanssinopettaja AMK (2016) ja tanssitaiteen maisteri (2021). Olen ollut STST:n hallituksessa vuodesta 2019 ja puheenjohtajana vuoden. Ensimmäinen pj-vuosi oli työteliäs ja opettavainen näköalapaikka tanssin ja sirkuksen kenttien rakenteisiin.

Olen sekä taiteellisessa työssäni että ammattiyhdistyksen puheenjohtajana kiinnostunut yhteisöllisyydestä ja uskon sen vaikuttavuuteen. Koen taloudellisesti epävarmalla alalla suurimpana voimavaranani kollegat ja kollegiaalisuuden. Toivon, että kaudellani onnistumme tarjoamaan sellaisia sisältöjä ja tilaisuuksia, joissa jäsenemme saisivat tukea ja yhteenkuuluvuuden tunnetta liitosta ja toisistaan.

Oppilaitosvierailuilla paasaan intohimoisen tiukasti meidän työehtosopimuksista, minimipalkoista ja siitä että opiskelijat tutustuisivat alan rakenteisiin ja taiteellisen toimintansa toteuttamismahdollisuuksiin niissä jo ennen valmistumistaan. Pidän erittäin tärkeänä ja edistän sitä, että työntekijän oikeudet tulevat tutuiksi uusille ammattilaisille hyvissä ajoin eikä vasta ammatissa toimimisen myötä.

Kolmas minulle tärkeä asia on keskustelu vapaan kentän resursseista ja siitä, tulisiko niitä keskittää vai hajauttaa ja keitä minkäkinlainen systeemi palvelee. Puheenjohtajana tehtäväni on kuunnella tarkasti viestejä kentältä ja hallituksesta siitä mikä juuri nyt olisi ajankohtaista sekä toimia linkkinä STST:n ja Temen välillä.”

 

Kuvaaja JIRINA

Pie Kär / tanssitaiteilija ja koreografi, STST:n hallituksen jäsen 2023 – 2025

”Olen huolissani esittävien taiteiden ja taiteilijoiden (!) näkymättömyydessä julkisessa keskustelussa ja valtakunnallisissa medioissa koskien yhteiskunnan kehitystä yleisesti ja tietenkin myös koskien taiteen rahoituksen tulevaisuuteen liittyvää keskustelua. Voiko STST toimia tanssi- ja sirkustaiteilijoiden äänenä ja kaiuttimena? Tulisiko liiton toimia niin? Tätä ajattelin selvitellä tulevan hallituskauden aikana.

Viesti freelancereille: minuun voi olla yhteydessä (vaikka Instagramissa), mennään kävelylle ja jaetaan ajatuksia työstä ja taiteesta, siitä se lähtee.”

Instagram: pie_kaer

 

 

 

Sakari Männistö / sirkustaiteilija, STST:n hallituksen varajäsen 2023 – 2024

”Olen urani aikana ollut mukana yli 50:sä eri nykysirkus-projektissa, useimmiten ohjaajana tai esiintyjänä, mutta myös festivaalien taiteellisena johtajana Suomessa ja ulkomailla. Suomen ja Euroopan lisäksi olen esiintynyt mm. Kanadassa, Yhdysvalloissa, Taiwanissa ja Kuwaitissa. Esiintymisen lisäksi olen toiminut opettajana työpajoissa Suomessa ja ulkomailla, sekä vierailevana opettajana mm. National Centre for Circus Arts (UK) ja École Nationale des Arts du Cirque (CAN). Olen mm. Agit-Cirk -ryhmän ja Makeshift Companyn (UK) perustajajäsen, sekä Hiljaisuus-festivaalin ja ry:n perustaja ja ensimmäinen taiteellinen johtaja (2010-2016).

Kulttuuripolitiikassa minua kiinnostavat eri alojen yhteistyön mahdollistavat tai estävät rakenteet, liittyen joko rahoitukseen tai valta-asemaan kulttuurikentässä. Pyrin toimimaan niin että tulevaisuudessa yhdistyspohjaisten yleishyödyllisten kulttuuritoimijoiden julkinen rahoitus ei ainakaan pienenisi, eikä yleishyödyllisiä kulttuuritoimijoita alistettaisi kilpailemaan kaupallisten toimijoiden kanssa. Toimin sekä työnantajana että työntekijänä muille ryhmille ja koen, että työntekijä on aivan voimaton vastuuta pakoilevan työnantajan kanssa ilman vahvaa ammattiyhdistystä. Työnantajana pyrin aina asettumaan työntekijän rooliin.”

 

Lisäksi STST:n hallituksessa jäseninä kaudella 2022-2024 toimivat tanssija-näyttelijä Antti Nieminen sekä tanssitaiteilija ja tanssipedagogi Anni Rissanen. Nieminen on Temen hallituksen varapuheenjohtaja yhdessä Antti Hosian kanssa.

 

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.