Siirry sisältöön

29.08.2022

STST:n hallitus 2022 esittäytyy

Vuodesta 1937 toimineen Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST:n hallitus valitaan vaalilla vuosikokouksessa. Äänioikeutettuja ovat ammattilais- ja opiskelijajäsenet. Hallituksen varsinaisten jäsenten sekä puheenjohtajan kausi on kaksivuotinen, varajäsenet valitaan vuodeksi kerrallaan.  Luottamustoiminen hallitus pyrkii vaikuttamaan kulttuuripoliittisiin kysymyksiin tanssin ja sirkuksen ammattilaisten näkökulmasta.

Mikäli mieltäsi askarruttaa jokin kentän asia, haluaisit olla mukana vaikuttamistyössä tai haluat nostaa keskusteluun uuden aiheen, voit olla yhteydessä hallitukseen sähköpostitse stst@teme.fi tai instagramin kautta @stst_hallitus. Ammattiyhdistys on yhtä kuin sen jäsenistö.

STST:n vuosikertomus 2021, toimintasuunnitelma 2022 sekä järjestön säännöt löytyvät täältä… 

 

Kuva Ilpo Okkonen.

Eerika Arposalo
tanssitaiteen maisteri, kasvatustieteen maisteri,
STST:n hallituksen jäsen 2022-2024

”Olen toiminut pitkään tanssitaiteilijana ja nykytanssinopettajana. Viimeiset viisi vuotta olen ollut yliopisto-opettajana ja keikkailen mm. Ruumiintieto-luentoesityksen kanssa yhdessä Johanna Mikkosen kanssa. Olen JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen hallituksessa sekä Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST:n kulttuuripoliittisessa työryhmässä. Minua kiinnostavat erityisesti vapaan kentän taiteilijoiden työllisyys- ja palkkausasiat.”

https://www.eerikaarposalo.com/
Kuva teoksesta Ruumiintieto-luentoperformanssi, 2022.

 

Kuva Sanni Siira

Elsa Heikkilä
tanssitaiteilija ja -pedagogi,
STST:n hallituksen jäsen 2022-2024

”Olen tanssitaiteilija, tanssipedagogi ja luottamusmies, joka on kiinnostunut erityisesti taiteen yhteiskunnallisista ulottuvuuksista. Viime vuosina olen työskennellyt pääosin Työväenluokkainen tausta ja ruumiillisuus -hankkeen fasilitoijana yhdessä Laura Lehtisen kanssa.

Ajattelen, että ammattiyhdistystoiminta on tärkeää, jotta voisimme koota voimamme yhteen ja toimia kohti moninaisempaa, kestävämpää ja tasa-arvoisempaa taidekenttää. Erityisesti haluaisin olla edistämässä vapaan kentän taiteilijoiden asemaa ja taidetyön tekemisen mahdollisuuksia huolimatta iästä, kyvykkyyksistä, taustasta tai verkostoista.”
Kuva teoksesta Sillä minä on katoava, 2018.

 

Kuva Matti Häyrynen

Elina Häyrynen
tanssitaiteen maisteri,
STST:n hallituksen jäsen 2021-2023

”Olen Teatterikorkeakoulusta ja Amsterdamin taideyliopistosta vuonna 2009 valmistunut tanssija. Olen työskennellyt muun muassa Tero Saarisen, Susanna Leinosen, Johanna Nuutisen, Milla Koistisen, Jukka Tarvaisen ja Veli Lehtovaaran teoksissa. Olen toinen jyväskyläläisen Tanssiryhmä Off/Balancen taiteellisista johtajista ja kuulun monitaiteiseen TARGET Helsinki -kollektiiviin. STST:n hallituksessa olen ollut vuodesta 2019 ja sydäntäni lähellä ovat erityisesti freelance tanssijan/taiteilijan työolot ja -hyvinvointi sekä tanssin toimintaedellytykset maanlaajuisesti myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.”

 

Kuva Sami Sorasalmi

Henna Kaikula
STST:n hallituksen jäsen 2021-2023

”Olen 42-vuotias sirkustaiteilija, joka näyttelee, taipuu ja tanssii eri esittävien taiteiden tuotannoissa Suomessa ja ulkomailla. Minulle mieluisimmat työt tapahtuvat monitaiteisissa kokoonpanoissa, yhä uudestaan jotakin aluksi hieman hankalalta tuntuvaa, mutta uteliaisuutta herättävää kokeillen.

Olen toiminut 19-vuotisen urani aikana esiintyjyyden lisäksi mm. tuottajana, taiteellisena johtajana, kuraattorina, mentorina, asiantuntija- ja luottamustehtävissä sekä yleisenä projektien ja ryhmien alullepanija-luotsaajana.

Ammattiyhdistystoiminnassa, kuin myös muussa arjen aktivismissa, tapaan tarttua toimeen erityisesti eriarvoisuuteen ja epäreiluuteen liittyvissä pienissäsuurissa ongelmissa. Toivon että omalla toiminnallani voisin osallistua muuttamaan tilanteita ja toimintatapoja siten että itseäni vähemmän vaikutusvaltaisella ihmisellä olisi paremmat olosuhteet työntekoon kuin mitä minulla kulloinkin on ollut.”

 

Kuva  Vilma Rimpelä

Sanni Kriikku
STST:n puheenjohtaja

”Olen freelancerina toimiva tanssija, esiintyjä ja esitysten tekijä. Koulutustaustani on tanssinopettaja AMK (2016) ja tanssitaiteen maisteri (2021). Olen ollut STST:n hallituksessa vuodesta 2019 ja toukokuussa 2022 minut valittiin vuosikokouksessa puheenjohtajaksi. Suuntaudun tehtävään motivoituneena. Koen epävarmalla alalla suurimpana voimavaranani kollegat ja kollegiaalisuuden. Vaikka taiteen yhteiskunnallisessa arvostuksessa, rahoituksessa ja järjestäytymisen tavoissa on puutteensa ja työ niiden eteen näyttäytyy välillä järkälemäisenä, taiteen parissa syntyvät uudet ja erityiset yhdessäolon muodot tuovat minulle toivoa. Ammattiyhdistystoiminta vahvistaa yhteisöllisyyttä, solidaarisuutta sekä ammatti-identiteettiä ja ammattiylpeyttämme samalla kun taistelemme meille kaikille parempia työoloja ja työn tekemisen mahdollisuuksia.”
Kuva teoksesta Huldra, TeaK 2021.

 

Hannaleena Markkanen
kehomuusikko, perkussiivinen tanssija ja tanssinopettaja,
STST:n hallituksen varajäsen 2022-2023

”Olen ollut hallituksessa pitkään. Sydämen asiana koen alan työehtojen ja aseman parantamisen. Oikeudenmukaisuuteen pyrkiminen toi minut aikanaan liiton toimintaan mukaan. Tänä vuonna olen varajäsenenä. Toimin aktiivisesti työryhmissä tanssinopettajien työehtojen sekä työhyvinvointiin liittyvien teemojen parissa.”

 

 

Sakari Männistö
sirkustaiteilija,
STST:n hallituksen jäsen 2021-2023

”Olen urani aikana ollut mukana yli 50:sä eri nykysirkus-projektissa, useimmiten ohjaajana tai esiintyjänä, mutta myös festivaalien taiteellisena johtajana Suomessa ja ulkomailla. Suomen ja Euroopan lisäksi olen esiintynyt mm. Kanadassa, Yhdysvalloissa, Taiwanissa ja Kuwaitissa. Esiintymisen lisäksi olen toiminut opettajana työpajoissa Suomessa ja ulkomailla, sekä vierailevana opettajana mm. National Centre for Circus Arts (UK) ja École Nationale des Arts du Cirque (CAN). Olen mm. Agit-Cirk -ryhmän ja Makeshift Companyn (UK) perustajajäsen, sekä Hiljaisuus-festivaalin ja ry:n perustaja ja ensimmäinen taiteellinen johtaja (2010-2016).

Kulttuuripolitiikassa minua kiinnostavat eri alojen yhteistyön mahdollistavat tai estävät rakenteet, liittyen joko rahoitukseen tai valta-asemaan kulttuurikentässä. Pyrin toimimaan niin että tulevaisuudessa yhdistyspohjaisten yleishyödyllisten kulttuuritoimijoiden julkinen rahoitus ei ainakaan pienenisi, eikä yleishyödyllisiä kulttuuritoimijoita alistettaisi kilpailemaan kaupallisten toimijoiden kanssa. Toimin sekä työnantajana että työntekijänä muille ryhmille ja koen, että työntekijä on aivan voimaton vastuuta pakoilevan työnantajan kanssa ilman vahvaa ammattiyhdistystä. Työnantajana pyrin aina asettumaan työntekijän rooliin.”

 

Saara-Elina Partanen 
freelancer tanssija, musikaaliartisti, tanssinopettaja,
STST:n hallituksen varajäsen 2022-2023

”Kenttämme on laaja ja moninainen. Melkein jokainen tekee työtänsä vaihtelevasti eri positioissa ja vaihtuvissa ympäristöissä.

Ammattiyhdistystoiminta yhdistää meitä, antaa suojaa ja vahvistaa alamme näkyvyyttä ja painoarvoa yhteiskunnassa. Hallituslaisena oppii jatkuvasti uutta monipuolisesta kentästämme. Ihanaa ja voimaannuttavaa on toistuvasti huomata kuinka paljon meitä on ja kuinka suurella intohimolla me yhdessä kehitämme alaa ja teemme haasteista läpinäkyvämpiä. Itse työskentelen tällä hetkellä teatterin ja erityisesti musikaalien parissa. Oma fokukseni on teatterin ja kaupallisen alan töissä työskentelevien freelancereiden oikeudet, palkkaus sekä työtehtävät. Instagramissa minut löytää tililtä Separtanen.”

 

Anni Rissanen
tanssitaiteilija ja tanssipedagogi,
STST:n hallituksen jäsen 2022-2024

”Olen helsinkiläinen vapaan kentän tanssitaiteilija ja -pedagogi. Olen valmistunut Teatterikorkeakoulusta 2008, jonka jälkeen olen työskennellyt tanssijana muun muassa Mikko Orpanan, Sari Palmgrenin, Liisa Pentin, Soile Lahdenperän ja Julius Elon teoksissa. Koreografina yhdistän tanssi- ja kuvataidetta. Viimeisin teokseni yhdessä kuvataitelija Vappu Rossin kanssa nähtiin Mäntän kuvataideviikoilla 2021. Vastaan oman tilan Virgiinia – kehollisuuden keskuksen toiminnasta yhdessä Heini Tuoresmäen kanssa Helsingin Alppilassa. Virgiinia on perustettu tarpeesta parantaa freelance-taiteilijoiden työskentelyolosuhteita.

Pyrin ammattiyhdistystoiminnan kautta vaikuttamaan vapaan kentän toimijoiden työolosuhteiden parantamiseen. Kulttuuripoliittisina tavoitteina pidän taiteen vapauden ja itseisarvon arvon lisäämistä yhteiskunnassa parantamalla taiteen rahoitusta sekä lisäämällä freelance-kentän työskentelytiloja.”

 

Petri Saunio
sirkustaiteilija,
STST:n varapuheenjohtaja

”Kasvoin aktiivisuuteen punkmusiikin tuoman myllerryksen myötä. Asiat etenivät parhaiten tekemällä itse. Roolit vaihtelivat ja asioita tehtiin yhdessä. Matkailun avartaessa maailmaa ajauduin tulitaiteen pariin.

Löysin itseni taiteilijana esiintymässä ulkona samalla tasolla ympärilläni olevalle yleisölle. Netittömänä aikana jakaminen ja henkilökohtaiset kontaktit olivat tärkeitä. Löysin itseni myös hiljalleen kasvavan sirkuskentän laidalta. Työskentelen mielelläni lasten ja nuorten kanssa on sitten kyse esiintymisestä tai opettamisesta.

Ammattiyhdistystoiminnassa tehdään asioita yhdessä yhteistä hyvää tavoitellen. Samalla voi ymmärtää laajemmin miten esittävien taiteiden kenttä toimii tai ei toimi. Ja mikä muu taho tasoittaisi ohdakkeista taidealan tietä.

Vaalien jälkeinen hallitus voisi ohjelmassaan todeta kulttuurin olevan vientituotteen lisäksi paljon muutakin. Se on jokapäiväistä työtä ympäri Suomen palkatta ja palkallisesti.”

Lisäksi STST:n hallituksessa jäsenenä kaudella 2022-2024 toimii tanssija-näyttelijä Antti Nieminen. Antti on Temen hallituksen varapuheenjohtaja yhdessä Essi Santalan kanssa.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.