Siirry sisältöön
Palkintojen jakotilaisuus näyttämöllä.
Thalia-juhla 9.3.2020 Tampereella, jossa varapj Piia Peltonen julkisti palkitun ohjaajan ja dramaturgin.

Dramaturgitunnustus Merja Turuselle ja Ohjaajatunnustus Susanna Airaksiselle

STOD jakoi Thalia-juhlassa Tampereella 9.3.2020 palkinnot dramaturgille ja ohjaajalle tunnustuksena taiteellisesta työstä.

Ohjaajatunnustus

Ohjaajapalkinnon ja kunniakirjan saa Susanna Airaksinen, joka on valmistunut ohjaajaksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2017.

Rosa Liksomin Everstinna-romaanin pohjalta tehty Helsingin Kaupunginteatterin esitys kertoo työtavan tuloksellisuudesta. Kaikki teoksen osatekijät visuaalisesta ilmeestä äänimaailmaan ja kaiken kruunaavaan Heidi Heralan näyttelijäntyöhön palvelevat saumatta monitasoisen, eri yhteiskuntakerrostumien ja yli suku- ja ikäpolvikuilujen kantavaa tarinaa. Susanna Airaksinen on osoittanut Everstinnassa kykynsä sekä henkilöohjaajana että teoksen kokonaisuuden rakentajana.

Ennen Everstinnan ohjaustaan hän on tehnyt taiteellisena lopputyönään Neljäntienristeys-romaanin ensiesityksen Turun kaupunginteatteriin, toiminut kirjoittajana ja opettajana ja kehittänyt ohjaajan työtapoja Kolmas Tila -ryhmän piirissä. Hän on kertonut keskeisen tavoitteensa olevan koko työryhmän avoin ja luova yhteistyö, joka aikaansaa luottamuksen ilmapiirin.

Dramaturgitunnustus

Dramaturgipalkinnon ja kunniakirjan saa Merja Turunen, joka on valmistunut Suomen Teatterikoulusta dramaturgiksi 1978 ja Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi 1995. Helsingin Kaupunginteatterin päädramaturgina hän toimi 13 vuoden ajan omistauduttuaan sitä ennen TV-draaman kehittämiseen sekä MTV:ssä että YLE:ssä. Hänen uraansa kuvaa myös hellittämätön jatko-opiskelu työn ohessa.

Merja Turunen on ollut aktiivinen ja tarkka lukija ja kommentoija Everstinna-tekstin valmistumisprosessissa. Everstinna ei antaudu helposti näytelmäksi. Esitys on vaatinut idean läpiviejiltä lujaa keskinäistä luottamusta, joka on työskentelyn edetessä välittynyt koko työryhmän yhteiseksi jalustaksi ja osoittanut hankkeen suurenmoiseksi riskinotoksi, joka kannatti.

ONNEA Merja Turunen!

Kaikki Thalia-juhlassa 2020 palkitut…

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.