Siirry sisältöön
Kuva Jani Pulkka

Teme haluaa Teatterialan työehtosopimuksesta pois sukupuolittuneet ammattinimikkeet

Temen, Suomen teattereiden ja Teatterin tiedotuskeskuksen viime perjantaina järjestämä seminaari Mahdollisuuksien tasa-arvo-onko nykypäivän ammattiteatteri työ- ja uramahdollisuuksiltaan yhdenvertainen? oli Temelle pelinavaus tulevan syksyn ja talven työehtosopimuskierrokselle.  Teme haluaa seuraavan syksyn sopimuskierroksella eroon Teatterialan työehtosopimuksen sukupuolittuneista ammattinimikkeistä.

Temen työehtoasiantuntija Anu Suoranta piti seminaarissa kommenttipuheenvuoron, jossa hän nosti esille työehtosopimuksen mahdollisuudet tasa-arvotyön tekemiseen.

– Ensimmäinen askel olisi poistaa Teatterialan työehtosopimuksesta sukupuolittuneet ammattinimikkeet kuten valomies, äänimies ja näyttämömies. Muutos olisi kustannusneutraali, totesi Suoranta tilaisuudessa. Nimikemuutoksilla tähdätään siihen, että kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet hakeutua ja työskennellä teatterialan ammateissa.

Myös Temen teatteri- ja tanssialan luottamusmiehet ovat koulutuksissa tuoneet esille toiveen työehtosopimuksen sukupuolineutraaleista ammattinimikkeistä.

-Oikeastaan on ihme, ettei asiaan ole tartuttu aikaisemmin. Tässä on myös Temellä peiliin katsomisen paikka. Nyt asia kuitenkin lähdetään korjaamaan, toteaa Temen toiminnanjohtaja Karola Baran.

Kotimaisten kielten keskus on jo vuonna 2007 antanut kannanoton sukupuolineutraalin kielenkäytön edistämiseksi ja juuri sukupuoleen viittaavat ammattinimikkeet tulisi pyrkiä karsimaan.

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..