Siirry sisältöön
Henkilöllä on sormi pystyssä.
Kuva Sahin Yesilyaprak, Unsplash

Muutosturvan tulisi koskea myös pätkätyötä tekeviä

Nykyisellä muutosturvalla tuetaan vain vakituisesta työstä irtisanottuja. Huomiotta jäävä ne, joiden työsuhde päättyy määräaikaisen työsopimuksen perusteella.

SAK:n ehdotus ikääntyneiden suosimisesta irtisanomisjärjestyksessä nuorten kustannuksella herätti vasta­reaktioita. Samalla SAK esitti muutosturvan kehittämistä niin, että yritys osallistuisi ­nykyistä enemmän irtisanottavien uudelleenkoulutukseen ja työllistämiseen (HS 7.11.).

Työn loppuminen iästä riippumatta on tilanne, joka tuottaa epävarmuutta ja kaipaa ­turvamekanismeja. Mutta iän  ­lisäksi ihmiset kohtaavat myös työsuhteen muodosta johtuvia syrjiviä rakenteita. Työt loppuvat muullakin tavalla kuin irtisanomisilla. Työnantajat teettävät paljon työtä pätkissä eli määräaikaisissa työsuhteissa. Pätkätyötä tekevä elää pysyvän epävarmuuden kanssa työn ja toimeentulon jatkon suhteen. Valtaosa pätkätyössä työllistyvistä tekee pätkiä vastentahtoisesti, ja valta­osa näin työllistyvistä on naisia. Monilla aloilla, kuten esimerkiksi kulttuurialalla, pätkätyön teettäminen on lähes normi.

Vaatimus muutosturvan kehittämisestä työn loppumis­tilanteessa on perusteltu. Yhteiskunnalla on monia syitä kantaa vastuuta ja myös velvoittaa työnantajia vastuuseen työikäisistä ihmisistä. Mutta samalla on ymmärrettävä nykyisen muutosturvatyökalun syrjivä luonne. Nykyisellä muutos­turvalla tuetaan vain vakituisesta työstä irtisanottuja. Huo­miotta jäävät ne, joiden työ­suhde päättyy määräaikaisen työsopimuksen perusteella.

Muutosturvassa vastuuta irtisanottavan ihmisen työllistymisestä kantavat te-hallinto ja irtisanova yritys. Jotta yhteis­kuntaan ei rakennettaisi lisää työsuhteen muodon perusteella syrjiviä rakenteita, muutos­turvan kehittämisessä pitää myös pätkätyössä työskenteleville taata oikeus palkalliseen 5–20 päivän työnhakuvapaaseen. Tämä oikeus on nykyisellä muutosturvalla jo taattu vakituisesta työstä irtisanotuille.

Juttu on julkaistu HS:n mielipidesivulla 15.11.2018

Anu Suoranta

Kirjoittaja on VTT ja Temen työehtoasiantuntija.

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..