Siirry sisältöön

Meteli on Temen verkkolehti

Ville Venho pitelee mustaa SET:n t-paitaa, jonka hän on juuri saanut. Hän on SET:n tuhannes jäsen.
Ville Venho on tuhannes SETin jäsen. Tapauksen kunniaksi Venho sai SETin lippiksen ja T-paidan. Kuva Tiina Tenkanen

SETin tuhannes jäsen on Ville Venho

Temen jäsenjärjestöjen jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti viime vuosina – niin myös Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät SET ry:ssä. Ville Venho on SETin tuhannes jäsen! 

Työtä riittää niin kauan kuin vedonlyönti kiinnostaa yleisöä.

Venho aloitti mediaoperaattorin työt kesäkuussa ja liittyi SETtiin syyskuussa.

– En ollut ajatellut liittymistä sen tarkemmin, ennen kuin työkaveri tuli puhumaan siitä. Korona on kuitenkin opettanut, että on parempi kuulua liittoon, Venho toteaa.

Liittyminen oli Venhon mielestä helppoa. Henkilötiedot täytettiin sähköiselle lomakkeelle, joka lähetettiin liittoon.

Venho on toiminut kesäkuusta lähtien mediaoperaattorina Suora Broadcast -perheyhtiössä. Työ sisältää ravilähetysten ohjaamista yhtiön etäohjauskeskuksessa Helsingin Itä-Pasilassa. Mediaoperaattori ohjaa ja tarkkailee kenttäkameroiden striimiä sekä tekee juontoja myös kansainvälisiin lähetyksiin. Yhtiön asiakkaita ovat muun muassa Veikkaus ja C-More-kanava.

– Tässä yhdistyy urheilu ja mediatuotanto. Siksi teen tätä työtä mielelläni, Venho kertoo.

Työtä riittää Venhon mukaan niin kauan kuin vedonlyönti kiinnostaa yleisöä.

– Koronan aikaan tein muitakin kuin oman alan töitä, joten olen tosi huojentunut, että oman alan työtä on luvassa toistaiseksi, hän toteaa.

Työ vei mennessään

Turusta kotoisin oleva Venho harrasti jo kouluikäisenä elokuvan tekemistä kavereidensa kanssa. Kiinnostus vei vahtimestariksi elokuvateatteriin ja vihdoin opintoihin Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK:n elokuvan ja television koulutusohjelmaan. Vuonna 2017 hän pääsi työharjoitteluun Arto Halosen elokuvaan The Guardian Angel ja jatkoi harjoittelun jälkeen produktion parissa tuotantoassistenttina.

– Opin siinä työssä paljon, Venho sanoo, eikä häntä harjoittelun jälkeen ole opinnoissa nähtykään.

Venho on ollut mukana tekemässä muun muassa realitysarjoja, kuten Big Brotheria ja Unelmien poikamiestä. Ammattinimike on tuolloin ollut toimittaja tai käsikirjoitusassistentti.

Pääaineena käsikirjoitus

Koulutus on Venhon mukaan ollut todella hyödyllistä työelämää ajatellen. Toisaalta hän uskoo, että työelämä itsessään opettaa paljon.

– Tätä työtä voisi oppia varmaan käytännössäkin, mutta TAMK:ssa sain perusteellista opetusta alalle.

Koulun parhaaksi anniksi Venho arvioi hyvät projektit sekä verkostoitumisen muiden elokuva-alalle sijoittuvien kanssa. Lähimpänä sydäntä on kuitenkin käsikirjoittaminen, jonka hän valitsi pääsuuntautumisvaihtoehdokseen. Siinä hän sai oppia TAMK:n lehtoreilta Teppo Nuutiselta ja Arto Koskiselta.

Vapaa-aikanaan Venholla on tavoitteena viimeistellä pitkän elokuvan käsikirjoitus. Siitä tulee kuulemma komedia, jossa ei ole urheilua.

SET on kasvanut kymmenessä vuodessa 69 prosenttia

SETissä on nyt 1 001 jäsentä ja jäsenmäärä kasvaa vuosittain. Viime vuodesta se on kasvanut yhden prosentin ja kymmenessä vuodessa 69 prosenttia (vuonna 2011 jäseniä oli 593). SETin jäsenet työskentelevät elokuva- ja tv-tuotannoissa.

Myös kattojärjestö Temen jäsenmäärä kasvaa vuosittain ja vuoden 2020 aikana Teme kasvoi peräti 4 prosenttia. Kymmenessä vuodessa kasvua on 22 prosenttia. Tämä poikkeaa ammattiliittojen yleisestä trendistä, jossa jäsenmäärä on laskeva.

Tiina Tenkanen

Kirjoittaja on Temen viestintäkoordinaattori.

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..