Kuva Jani Pulkka

Hajota ja hallitse

Pääkirjoitus maaliskuu 2017, Anne Saveljeff

Meteli uudistuu, samoin Temen koko viestintä. Jossain vaiheessa syksyllä meillä on uudet kotisivut, uutiskirje jäsenille ja nettisivulta yleisesti tilattava infokirje sekä uudistettu verkkolehti Meteli. Tämä lehti on ehkä vihoviimeinen tällä formaatilla. Tämä issuu-formaatti sopii huonosti pienille näytöille. Luettavaa tekstiä on jatkuvasti suurennettava, mikä haittaa kohtuuttomasti luettavuutta. Olen pahoillani. Harmittaa, kun hyvä lehti menee hukkaan huonon tekniikan takia.

Tästä lehdestä tuli tiivis katsaus Temen viimeaikaiseen vaikuttajaviestintään. Itsensätyöllistäjän asema on vahvasti esillä. Lue Maria Lappalaisen juttu ja haastattelut elokuva-alan itsensätyöllistäjistä.

VOS-rahoituksen uudistusta on valmisteltu opetus- ja kulttuuriministeriön asettamassa työryhmässä viime syksystä asti. Syksyllä pitäisi valmistua lakiehdotus uudesta rahoitusjärjestelmästä. Urakka on iso ja vastaava ministerikin vaihtui kesken prosessin. Työryhmän  puheenjohtaja Jaakko Kuusisto on antanut ymmärtää, että rahaa ei ole tulossa lisää, joten toimeksiantoon kuuluu niukkuuden uudelleenjärjestely.

Näillä sivuilla Kalle Ropponen ja Karola Baran ottavat kantaa VOS-rahoitusjärjestelmän uudistamiseen. He korostavat, että Teme on rahoitusuudistuksen puolella, mutta VOSia ei voi korjata ilman lisärahaa.

Teatterit ja muut taidelaitokset ovat todella tiukilla, sillä VOS-järjestelmä on lähtökohtaisesti riittämätön: henkilötyövuoden hinta ja määrä ovat alimitoitetut.  Taidelaitosten ulkopuolinen vapaa kenttä sinnittelee absoluuttisessa köyhyydessä. Tämän takia lisärahoituksesta on puhuttava. On häpeällistä ja noloa, jos taideala pakotetaan keskenään pohtimaan niukkuuden ja köyhyyden uusjakoa.

Muistamme käsitteen hajota ja hallitse – divide et impera (lat). Se oli Rooman valtakunnassa vallankäytön strategia, jossa valta pilkottiin ja klikit hajotettiin. Meidän ei pidä suostua sellaiseen. Meidän pitää taidealoilla tehdä yhteisiä linjauksia ja yhteistä edunvalvontaa. Tätä toivottiin myös Taiteilijabarometrissä 2016.

Emme saa ryhtyä keskenämme riitelemään ja tappelemaan murusista tai poteroitua omiin  juoksuhautoihimme. Päinvastoin. Yhdistetään voimamme ja vaikutetaan yhdessä. Meillä on paljon työtä, jotta taide ja kulttuuri saavat sen kunnioituksen ja aseman, jonka ne ansaitsevat ja jotta taiteellista työtä tekevällä on sama sosiaaliturva kuin muillakin työntekijöillä.

Temen tavoitteet ovat taide- ja kulttuurialan yhteisiä tavoitteita, eivät vain kapea-alaisesti temeläisten asiaa, vaan koko taide- ja kulttuuriväen.

Anne Saveljeff

Kirjoittaja on Metelin päätoimittaja. Pääkirjoitus julkaistaan Metelissä kuukausittain. Kirjoittajina vuorottelevat päätoimittaja ja liiton puheenjohtaja Kalle Ropponen.

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..