Syksyn alkua

Tämän Liitos-lehden ilmestyttyä on 80-vuotisjuhlat yhdessä Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat ry SVÄV:n 25-vuotisjuhlien kanssa jo vietetty, mutta vielä on monenlaista tulossa. Teatterimuseossa avautuu STST:n juhlanäyttely ja pari seminaariakin on tulossa työhyvinvointiin, ikääntymiseen ja työssä jaksamiseen liittyen.

Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla järjestetyssä STST:n ja Dance Health Finlandin yhteisessä seminaarissa oli paljon innokkaita osanottajia eri puolilta Suomea. Yhdessä päivässä saatiin tietoa ja taitoa sekä koettiin yhteistä tekemistä ja keskustelua. Paljon asioita jäi vielä käsittelemättä, kannattaa siis tulla syksyn seminaareihin!

Teatterimuseon juhlanäyttely tuo esille liiton 80-vuotista historiaa. Näyttely avautuu torstaina 28.9. ja siihen kuuluu myös mielenkiintoinen luento-/paneelikeskustelu, joka pidetään sunnuntaina 15.10. Lisätietoa tulee lähempänä. Tervetuloa!

Tässä vaiheessa voi hyvin muistella kollegojen ponnistelua vuosikymmenten varrella yhteisen hyvän saavuttamiseksi tanssin, ja myöhemmin sirkuksenkin alalla. Entisten puheenjohtajien kokemuksista voi lukea tässä lehdessä. Kertomuksista voi päätellä, että useinkaan ei ole ollut helppoa, mutta kovalla työllä on päästy aina vähän eteenpäin.

Vuoden lopussa päättyvät nykyiset työehtosopimuskaudet ja kokemuksia ja ideoita kentältä kaivattaisiin neuvotteluihin. Tessit turvaavat minimityöehdot, jolloin työntekijä ei jää tyhjän päälle, ja toisaalta työnantaja voi niiihin turvautuen suunnitella paremmin toimintaansa. Mikäänhän ei estä paikallisesti sopimasta jopa parempia ehtoja! Ammattiyhdistystoiminta ja varsinkin suuret liitot ovat juuri nyt pois muodista ja monen näkemyksen mukaan jo tarpeettomia rahankeruulaitoksia. Kuitenkin vuosien mittaan tehty työ on turvannut monen pienen työntekijän asemaa tilanteessa, jossa muuten täytyisi neuvotella kaikki ehdot aivan yksin.

Suomessa ja maailmalla myllertää ja tapahtuu kaikenlaista ikävää. Toiston uhallakin sanon, että taiteella voisi ja täytyisi olla suuri merkitys myös toistemme ymmärtäjinä ja inhimillisyyden lisääjänä nykyaikana. Alalla toimivien on myös hyvä muistutella itseään oman työn tärkeydestä, sillä joskus se pääsee unohtumaan arjen keskellä. Annamme hyvinvointia, elämyksiä ja ajatuksen aihetta monille, se ei ole mikään turhanpäiväinen asia. Hyvä me!

Mahtavaa juhlavuotta meille kaikille!

Outi Kallinen

Kirjoittaja on tanssitaiteilija ja STST:n puheenjohtaja.

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..