Mitä tiedät TTIP:stä?

tiistai, 17 marraskuu 2015 11:22

SET järjesti kriittisen TTIP-seminaarin tammikuussa. Asiaan on nyt helppo perehtyä asiantuntijoiden opastuksella:


osa 1: Helsingin Yliopiston Kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki alustaa taustoista ja historiasta https://vimeo.com/117909446

osa 2: Helsingin Yliopiston Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi: TTIP:n investointisuoja ja välimiesmenettely https://vimeo.com/117910676

osa 3: Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling: Kuluttajan näkökulma https://vimeo.com/117912064

osa 4: Kopioston varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timonen: Tekijänoikeus ja vapaakauppa https://vimeo.com/117912742

Miksikö SET järjesti seminaarin TTIP-sopimuksesta?

EU:n ja Yhdysvaltojen kansantaloudet ovat yhteensä puolet koko maailmantaloudesta. Nyt neuvoteltavalla TTIP eli Transatlantic Trade and Investment Partnership -sopimuksella on valtava vaikutus koko maailmaan, myös meidän jokaisen arkeen - esimerkiksi siihen, miten turvallisia lääkkeemme ovat, millaista ruokaa syömme, miten ympäristöämme kohdellaan ja millaisia työehtoja noudatetaan.

Sopimuksen investointi investointisuojapykälä antaa suuryrityksille mahdollisuuden riitauttaa työsuojelu-, ympäristö- ja kuluttajansuojalakeja. Näitä kiistoja ei ratkota normaaleissa tuomioistuimissa, vaan yksityisissä välimiesoikeuksissa.

Kattojärjestömme SAK otti huhtikuussa 2014 yhdessä Akavan ja STTK:n kanssa kantaa vapaakauppasopimuksen puolesta. Julkilausumassa nuo kolme liittoa esittivät mm. seuraavia toiveita:

"TTIP-neuvotteluissa tulee kuitenkin sopia kilpailupoliittisista säännöistä siten, että avoimen markkinatalouden oloissa valtioilla säilyy oikeus sekä aktiiviseen valtionyhtiöiden avulla toimeenpantavaan elinkeinopolitiikkaan että yleisen edun edellyttämiin valtiollisiin monopoleihin ja erityisyhtiöihin."

"Palvelukaupan avaaminen ei saa aiheuttaa paineita yksityistää julkisia palveluja tai julkisomisteisia yrityksiä. Lisäksi tulee säilyä mahdollisena palauttaa yksityistetty palvelu julkiseksi. Lähetetyille työntekijöille on taattava kaikki samat vähimmäisoikeudet kuin kohdemaan työntekijöille. Julkisen sektorin toimijoille on turvattava oikeus asettaa hankinnoille sosiaalisia kriteerejä ja ympäristökriteerejä."

Kuitenkin vapaakauppaneuvotteluihin on kaikesta päätellen jo tällä hetkellä sisällytetty nuo julkilausuman toiveissa poisrajattavat asiat. Varma on vaikea olla, koska neuvotteluja käydään salassa - asia josta joukko järjestöjä on jättänyt kantelun Euroopan ihmisoikeusasiamiehelle.

Olimme SETissä hämmentyneitä. Päättelimme, että tarvitsemme asiasta lisää tietoa ja siksi päätimme järjestää seminaarin aiheesta. Siksi järjestimme 14.1.2015 TTIP -seminaarin Elokuvasäätiössä. Neljä puhujat on mainittu yllä.Osallistu keskusteluun

Kommentit   

 
#2 chocolte recipe 05.07.2017 16:43
With your blender still running slowly, add the chickpeas, until it forms a thick paste.
Remove the lid and attempt to simmer for one more 5-7 minutes, or until the majority of the water evaporates.
Being a chicken lover myself, I have collected 3 hot n' spicy recipes that you can experiment with in your chicken today or whenever you
would like to treat yourself for the deelicious meal; they make good family specials too.
Lainaa
 
 
#1 welding information 02.07.2017 15:46
For latest news you have to pay a visit web and on internet I found this web site as a best
web site for most up-to-date updates.
Lainaa
 

Lisää kommentti

Ilmoita minulle uusista kommenteista